RED – Release The Panic

      3 Comments on RED – Release The Panic

RED release the panicDe Amerikaanse band RED (vaak vergeleken met Linkin Park) heeft me 3x live zeer goed onderhouden na de release van Until We Have Faces uit 2010 (april 2012 in Enschede, december 2011 in Ennepetal en augustus 2011 op Flevofestival). Gelukkig kondigden Michael Barnes (zang), Anthony Armstrong (gitaar), zijn broer Randy Armstrong (bas) en Joe Rickard (drums) vorig jaar aan voor een 4e album vol intense rock op te gaan. Met de screams en het puntige gitaarspel in de opener en titeltrack zijn Barnes c.s. weer helemaal op dreef. Naast snoeiharde rock riffs is er ook weer ruimte voor strijkers en relatief rustige bridges of verses ter afwisseling van de muur aan geluid (If We Only, So Far Away). Perfect Life was de eerste single in lijn van de cover van Duran Duran’s Ordinary World (op Innocence & Instinct in 2009). “I don’t want your perfect life!”, zoals de pop cultuur dat wel vaak als voorbeeld stelt. De thema’s die voorbij komen zijn sterfelijkheid, eenzaamheid, de weg naar verlossing (Release the (Panic).

I Would Die for You is strak, inclusief onderkoelde gitaarsolo. Het mag van mij zo de 2e single worden. “Someone please tell me what I’m supposed to do ‘cause you hate me, but I love you! I can feel your madness now, I can feel your fire now, it’s what I burn for, it’s what I ache for, it’s what I bleed for, I would die for you.” Damage opent met elektronica, maar de gitaren het snel over in mid-tempo. Same Disease is wat opener van opzet. “I am immune to you, you are immune to me.” Na de mooie ballad Hold Me Now (lyric video bijgeleverd) staat een eindje verderop nog een iets zwaarder aangezette ballad Glass House. “Make us whole again!” Aanstekelijke meezinger is ook The Moment We Come Alive. Producer Howard Benson (Flyleaf, Daughtry, Bon Jovi, Creed, Sepultura) heeft de band echt verder geholpen. Ik heb de Deluxe versie gekocht met 5 extra liedjes: 2 nieuwe (het stevige Love Will Leave a Mark en het op een elektronica loop gelegde mid-tempo rocksong As You Go) en 3 remixes (een ambient versie overlopend in tegenwoordige onvermijdelijke dubstep van Hymn for the Missing,  een eveneens Guillotine remix vol samples van Death of Me en een akoestische remix met string arrangement van Breathe Into Me). Zeker geen paniek, eerder tevredenheid en zin om ‘m nogmaals te draaien!