Escape to Paleis en Kroondomein Het Loo in Apeldoorn

Na een aantal events als met een tank door een zandverstuiving rossen of een weekend Berlijn, schonk Capgemini’s personeelsvereniging Escape zondagmiddag 3 februari 2012 een flinke teug cultuurgeschiedenis! Onder deskundige leiding van een gids bezochten we het paleis Het Loo in Apeldoorn, de baroktuinen en het afgesloten deel van het enorme Kroondomein achter het paleis rond de visvijvers.

Het Paleis

De kostbaar ingerichte vertrekken van het paleis geven een beeld van drie eeuwen bewoning door de Oranjes; bij de herinrichting zijn de 17de-eeuwse appartementen van de eerste bewoners, koning-stadhouder Willem III en koningin Mary II, als uitgangspunt genomen. Ze zijn onderdeel van een chronologische reeks van vertrekken, gewijd aan de diverse Oranjes die na hen Het Loo hebben bewoond, met als laatste Koningin Wilhelmina. Delen van het intereur van Paleis Soestdijk zijn overgenomen en zo links en rechts zijn op beurzen en veilingen verloren stukken teruggekocht. Ten opzichte van onze vorige bezoeken hoorden en zagen we weer diverse nieuwe dingen. Met uitleg ook altijd leuker bezichtigen!

De Baroktuinen

De 27 kilometer aan buxushagen worden vervangen. En in de winter staan veel beelden overdekt en bloempotten in de orangerie of andere opslag. Enthousiaster werden de collega’s van een beker glühwein warme chocolademelk met slagroom. We kregen de keuze met een gids het Kroondomein in te gaan, de tentoonstelling Beeld van Beatrix te gaan bekijken of op eigen gelegenheid nogmaals door het paleis te struinen.

Het Kroondomein

We hadden de wandelschoenen niet voor niets aangetrokken en gingen dus met een gids op stap door het afgesloten deel van het Kroondomein langs het rustpunt, de zichtlaan, visvijvers met thee-, boot- en badhuis langs de oevers en een doorkijkje op het gedeelte waar Prinses Margriet woont en het 15e eeuwse jachtslot Het Oude Loo aan de overzijde van het paleispark.

Tot slot wachtte in de Prins Hendrikgarage, waar de middag met koffie en thee was begonnen opnieuw een hapje en drankje. Escape evenementen zijn altijd tip-top verzorgd, en daarop vormde vandaag geen uitzondering.