Een wandeling rondom de Veluwe van Velp naar Wageningen

Vandaag vervolgde ik mijn Wandeling rondom de Veluwe vanaf Velp.


Als een soort proloog van 2,5km voerde de route vanaf de P+R aan het Stationsplein in Velp de heuvels in naar Kasteel enĀ landgoed Rosendael. Tenminste, als je in Ć©Ć©n keer de goede route loopt. In plaats van naar het noorden was ik naar het zuiden gelopen, en had dus na een tijdje – hoewel mooie huizen en kerken gefotografeerd – even BlackBerry Maps nodig om me in de goede richting te krijgen.

English: Rozendaal, castle Rozendaal Nederland...

English: Rozendaal, castle Rozendaal Nederlands: Rozendaal, kasteel Rozendaal (Photo credit: Wikipedia)

Kasteel Rosendael en het park zijn van 1 november tot 1 april gesloten voor publiek. Uitsluitend begunstigers van Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen en inwoners van de gemeente Rozendaal hebben in de winterperiode toegang tot het park. Dat geluk had ik dus niet. Maar op een zonovergoten wintermorgen is het heuvelachtige terrein met gebouwen wel erg fotogeniek.

Etappe 9 Rozendaal – Oosterbeek (14km)

Vanaf het Kasteel leidt de route Rozendaal uit langs de nu besneeuwde Kapellenbergh met een spiraalvormige beukenhaag op de flanken. In Arnhem-Noord diverse uitzichtpunten, zoals Hoogte 80, Park Klarenbeek, Monnikenhuizen om uiteindelijk in Park Sonsbeek met de brasserie, waterpartijen, val, -molen en -museum te belanden. Ook op dit stuk veel foto’s kunnen maken in de sneeuw.


Langs het spoor naar het westen om via Landgoed Mariƫndaal de uiterwaarden van de Rosandepolder in te stappen. Hier stonden ooit kastelen, maar daarvan resten alleen nog hoogteverschillen in het landschap en een informatiebord. Na de heuvels is een bevroren grasdijk met uitzicht op de Nederrijn weer wat anders. Ik passeer de spoorbrug , de camping Oosterbeeks Rijnoever om bij de oude kerk in Oosterbeek uit te komen.

Etappe 10 Oosterbeek – Wageningen (18km)

Vanaf de kerk volgt de route de Nederrijn met uistapjes in Heveadorp door het Landgoed Duno en verderop om het Kasteel Doorwerth heen. In Heelsum staat pal langs de A50 een oude Hervormde Kerk en een Plantsoen 1944. Van de Slag om Arnhem in 1944 zie je op deze twee etappes trouwens op meer punten sporen. Via Bilderberg Hotel Klein-Zwiserland trek je om Renkum heen, langs de golfbaan, waar nota bene een stel in de sneeuw een balletje slaat, de grafheuvels en door de bossen naar Oranje Nassau’s Oord. Evenals in Landgoed Duno kan de routebeschrijving hier wel een verbetering gebruiken. Gelukkig is een kaartje om de paar pagina’s afgedrukt en merk je dalend wel dat je goed zit. Onderaan bij de Nederrijn stop ik ermee voor vandaag. De volgende etappe pik ik vanaf de Wageningse Berg weer op.


In het carnavalsweekend loop je ook boven de grote rivieren risico’s. Met bus 51 kwam ik in Renkum een kwartier lang stil te staan om de plaatselijke optocht voorbij te laten trekken. In Arnhem over op lijn 29 naar de Emmastraat in Velp om de laatste kilometer te voet naar het treinstation te lopen. Dan is een warme douche thuis wel erg lekker!