Delerium – Music Box Opera

      4 Comments on Delerium – Music Box Opera

Delerium Music Box OperaHet in 1987 gestarte Canadese ambient project van Bill Leep, Delerium, heeft met Music Box Opera opnieuw een dozijn interessante tracks afgeleverd. Het album werd voor de helft in Vancouver met Jeremy Inkel (Front Line Assembly en Left Spine Down) en voor de andere helft in Los Angeles met oudgediende Rhys Fulber opgenomen. De opvolger van het in 2006 verschenen laatste album Nuages du Monde opent met Conciousness of Love. Meeslepende mid-tempo R&B electronica met de zwoele stem van Stef Lang en een vleugje dubstep. De Libanese Nadina zingt op de single Monarch, dat voorzien werd van een videoclip. Relax temidden van de stress, ook al word je koffer gejat.

Michael Logen (singer/songwriter, schreef Breaking Your Own Heart voor Kelly Clarkson en The City of Black and White voor Mat Kearney) neemt de vocalen in Days Turn Into Nights voor zijn rekening. Dromerig, in de stijl van het eerste Pristina album of de Fields of Gold tijd van Sting. Stef Lang is terug met synthpop in Chrysalis Heart inclusief hallelujah’s. De al eens met Schiller opgetrokken Zwitserse Jaël (Tired, I Need You) pakt hier Light Your Light. Lange, hoge uithalen. Op Chimera (2003) zong en schreef ze After All en op Nuages du Monde Lost and Found. Na het kabbelende instrumentale Raindown is vaste Delerium-vocalist Kristy Thirsk aan de microfoon voor Sky (Tears from Heaven) à la Leftfield, maar niet echt opvallend. De Britse Leona Naess (dochter van Arne Naess, ex-echtgenoot van The Supremes‘ zangeres Diana Ross) mag bijna rappend het dromerige Hammer doen. Nadina in Awakening laat me in slaap dommelen. Anna-Lynne Williams in Frostbite biedt in 6 minuten gelaagde en gesamplede zangpartijen. Het Amerikaanse dream-pop duo Azure Ray eindigt in het uitgesponnen Keyless Door voor de instrumentale titeltrack. Drie bonus tracks: het met dubstep gevulde Stargazing met Angela McCluskey, de ballad Lock Down met akoestisch gitaar en Kristy Thirsk als vocaliste en het electronica Still Still met Sixpence None The Richer zangeres Leigh Nash (die eerder voor Delerium Innocente zong en in 2007 met de Delerium mannen Fauxliage oprichtte en een album volzong). Music Box Opera: een hoop muziek, niet allemaal even krachtig, maar als multi-artist collaboration project weer een mooie aanvulling in het oeuvre. Zoals met Monarch en Days Turn Into Nights al gebeurde, volgt er geheid van meer liedjes een serie (up-tempo) remixes in EP-vorm verschijnen.