De Sovjet Mythe ontmaskerd in het Drents Museum in Assen

Tot en met 9 juni 2013 is in het Drents Museum de in samenwerking met het State Russian Museum in Sint Petersburg georganiseerde tentoonstelling De Sovjet Mythe. Alle reden om na een eerste bezoek op 1 mei 2010 opnieuw naar dit museum in Assen te gaan. De nieuwbouw aan het voormalige provinciehuis, nu museum, had ik nog niet gezien.

Voor het eerst in Nederland toont het Drents Museum een uitgebreide selectie van de meest indrukwekkende en kenmerkende kunstwerken die in de Sovjet-Unie ontstonden onder de dictatuur van Josef Stalin. ‘De Sovjet Mythe. Socialistisch Realisme 1932 -1960‘ omvat circa 70 schilderijen die de Sovjetmaatschappij idealiseerden in thema’s als sport, industrie, landbouw en de leiders. In dat kader moest ik sterk denken aan Tanz die Revolution van de Duitse futurepop band Frozen Plasma.

In de nieuwe museumvleugel hangen werken  van kunstenaars als Alexander Deineka, Alexander Samokhvalov, Isaak Brodsky, Arkadi Plastov en Kazimir Malevtsj. Eén van de topstukken is het werk ‘On peaceful fields‘ van Andrei Mylnikov uit 1950 met een imposante afmeting van twee bij vier meter. Op de gure zondagmiddag 24 februari 2013 werd om 14u nog een lezing gegeven met drie kwartier achtergrondinformatie over de schilderijen, de sociale en culturele stromingen sinds 1800 met natuurlijk de nadruk op de eerste helft van de 20e eeuw. Retoucheren, afrekenen met je tegenstanders, het aan banden leggen van vrijheid en naar je hand zetten van informatie en verbeelding zijn kernthema’s, overigens  zeker niet voorbehouden aan alleen het Sovjet-regime.

Aanvullend geeft de tentoonstelling ‘Samen en Alleen. Leven in Rusland van 1900 tot nu’, op de bovenverdieping van het museum, de bezoeker een inkijkje in het leven van de ‘gewone’ Rus. Samen en Alleen toont uniek materiaal uit de collectie van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis dat normaliter niet wordt tentoongesteld. Van de 3 generaties in één huishouden (oma, haar getrouwde kinderen en de kleinkinderen), moderne magazines voor de moderne Rus en een multimedia show over de geschiedenis sinds 1900 maken de 2e tentoonstelling in de serie ‘Internationaal realisme in het Drents Museum’ na ‘Realisme uit Leipzig uit 2009 een bezoek aan de Drentse hoofdstad meer dan waard. Als derde staat later een tentoonstelling over het Amerikaans Realisme gepland.

Met de Museumplus chipkaart kun je met je entreekaart in het museum op computers achtergrondinformatie inwinnen, of thuis via www.museumplus.nl door de laatste 6 cijfers onder de barcode in te vullen. Op mijn kaart staat ‘0000155660’, maar na ingave van 155660 op het login formulier op de website wordt getoond: “Uw code kon niet worden gevonden.” Geen idee wat ik nu heb gemist, waar het oogt wel duf. Ook een werkelijkheid achter een mythe?