BlackBerry en PlayBook updates februari 2013

BlackBerry Z10 is er ook voor Nederlanders
BlackBerry Z10

BlackBerry Z10 (Photo credit: edans)

Terwijl deze maand de nieuwsberichten over het gebruik van en de apps voor de nieuwe BlackBerry 10 modellen m’n Google Reader en Twitter timeline vulden, zijn die natuurlijk alleen interessant voor de mensen die al zo’n hip nieuwe BlackBerry Z10 smartphone hebben gekocht. Nederlanders hebben tot eind februari moeten wachten. Wel konden ze vooruitbestellen bij Typhone, PDAshop en Bol. Voor €600 los en geduld tot *jawel* gratis thuisbezorging vanaf 5 maart 2013 kun je toehappen. In combinatie met abonnementen van T-Mobile, Tele2 en Vodafone kan natuurlijk ook. Reken dan op €30-40 per maand en eenmalig €30 bijbetalen voor een 2-jarig abonnement.

Kruipt BlackBerry 10 onder de motorkap van BlackBerry PlayBook?

Officieel is er niets over bekend, maar net als het OS van PlayBook is OS 10 gebaseerd op QNX. In feite is OS10 zelfs doorontwikkeld vanuit het PlayBook tablet OS. Of de twee platformen inderdaad “later dit jaar” bij elkaar worden gebracht, is de vraag.

BlackBerry 10 krijgt Android 4.1 runtime ondersteuning

Momenteel ondersteunt de Android-runtime voor BlackBerry 10 en de BlackBerry PlayBook Android-apps die compatibel zijn voor Android-versie 2.3. De runtime krijgt een upgrade, zodat apps die voor recentere versies (t/m 4.1) van Android geschreven zijn, volledig ondersteund zullen worden.

Vergelijken maar

Liefhebbers en haters van platformen buitelen weer over elkaar heen met meningen. Soms lijkt het alsof we net zo snel en makkelijk van smartphone zouden (moeten) wisselen als van ondergoed of sokken. Ter lering ende vermaak daarom:

Emuleer Z10 op je iPhone of Android

Met de app Blippar kun je de UI van de Z10 emuleren op je iPhone of Android zonder je ‘oude’ smartphone te beschadigen. Check wel eerst de instructies. Hieronder een videoimpressie.

PlayBook OS update

Op 13 februari 2013 kwam update 2.1.0.1526 met 133MB aan verbeteringen beschikbaar. Op het oog de naamsverandering van AppWorld, verbeteringen in de afhandeling van sms’jes via BlackBerry Bridge. Maar ook verbeteringen van de Gmail en Yahoo! accountconfiguratieservices en browserprestaties.

De update werd bij opstarten gepusht, gemist zul je ‘m alleen maar hebben, als je tablet al weken uit staat.

PlayEpub Book Reader 1.8.39 en Cloud Sync

Op dezelfde dag kwam versie 1.8.39 van PlayEpub uit. In de BlackBerry 10 versie zit ‘t al, in de PlayBook versie komt het: een eigen Cloud Sync functie, zoals je dat van Amazon’s Kindle boeken of iTunes aankopen kent. In het voorjaar nog gratis, daarna betaald, vooralsnog iets als $5 per jaar.

Print To Go update

20 februari werd een update voor de Print to Go software van RIM uitgebracht. Wat er gewijzigd is in 2.0.110 weet ik niet. Je kunt documenten van je pc printen naar je PlayBook.