1e Weidebliktocht rond Hoogeveen

      3 Comments on 1e Weidebliktocht rond Hoogeveen

Wout Kelder nam vorig jaar met Wijkvereniging De Weide het initiatief om in Hoogeveen na 30 weer eens een eendaagse wandeltocht te organiseren. Met 9 anderen in de initiatiefgroep werd de 1e Weidebliktocht in elkaar gezet, geholpen door de KNBLO. Vooraf werden zo’n 300 deelnemers verwacht.

Even voor half negen op pad met de eerste doorgaans fanatieke wandelaars voor de langere afstanden. De groep die de 30km deed was vandaag niet groot. Goeddeels alleen gelopen, alleen rond de rustpunten en de laatste kilometers meer wandelaars om me heen die de 20km deden. De route voerde het eerste uur alleen over asfaltpaden Hoogeveen uit, langs de wijk Erflanden, langs de Hoogeveense Vaart via restaurant Boschzicht naar Echten. Oude boerderijen, een plaggenhut en grote zwerfkei zijn naast de havezate andere bezienswaardigheden.

Bij Huis te Echten, tegenwoordig in gebruik door stichting Visio, was de 1e en 2e rust ingericht met stempelpost. De eerste lus daarna voerde door de boswachterij Ruinen en het Echtenerzand, weinig asfalt, vooral veel zand- en graspaden dit stuk. Links en rechts wordt flink bos gekapt, stammen gezaagd en blokken hout gekloofd. Het is koud buiten, zeker de gevoelstemperatuur is laag vanwege de straffe oostenwind. Het is dus niet zinvol ergens rustig te gaan zitten, het tempo erin houden beter. Delen van de route rond de spoorlijn volgen het Westerborkpad.

Na de 2e rust nog een lus aan de noordkant van Hoogeveen, opnieuw slingerend door en langs de boswachterij, over de Kalenberg, door Fluitenberg en langs het natuurterrein De Oude Kene om ten zuiden van de spoorlijn langs gevangenis De Grittenborgh de laatste kilometer naar het wijkcentrum te lopen.

Een geslaagde tocht, prima bepijling en routebeschrijving. De organisatie is van plan volgend jaar de laatste zaterdag van de voorjaaraarsvakantie opnieuw een tocht te houden. Goed plan!