Nog één keer schaatsen op natuurijs deze winter rond de Wieden

Toerschaatsers grijpen hun laatste kans kopte schaatsen.nl op gezag van ANP. Was ik vanmorgen al niet van de partij op de vanuit Paddy’s Pub in Balkbrug georganiseerde winter wandeltocht van de SWOS in verband met het open huis op het Meander College in Zwolle, had ik anders vanmiddag nog graag een wandeling gemaakt, werd het toch de kans grijpen om mèt Klazien na de lunch de schaatsen te pakken en naar Belt-Schutsloot te rijden. Er zouden vandaag in de Kop van Overijssel drie toertochten gehouden worden. Om 12.30u zouden er totaal zo’n 60.000 mensen op de meren te vinden zijn. Vanaf de N375 bij Zwartsluis begonnen de verwijzingen naar de Belter WiedeTocht (die was gisteren verreden). Parkeren was geen enkel probleem. Ik vermoed dat veel mensen alweer klaar waren met schaatsen. In het dorp Belt-Schutsloot zou kaartverkoop zijn voor de tocht, maar daar was om 13.30u al niets meer van de te zien. En dus vrij om het ijs op te gaan bij het bruggetje bij Attent Korthoef en dorpshuis De Zandbelt. Op de de Kleine Belterwijde konden we de Rond de Wiedentocht volgen.
<set_tag=”ronddewieden”>
Mooie stukken ijs op de meren, veel werkijs met scheuren en wakken in de wateren van het dorpje. Veel verschillende mensen, fanatiek schaatsend, helemaal door het lint gaand over schaatsen, natuurtochten en de kwaliteit van het ijs. Op het terras van de diverse koek-en-zopie-tenten of wachtend op hun partner of kind. Stoere vaders met kinderen aan de hand of achter de rug en opvallend veel kinderen die meededen aan de tocht en echt op de Belterwijde nog wat kilometers voor de boeg hadden in de sneeuw en wind. Gezellig druk en natuurlijk valt er eens iemand, maar gelukkig geen ongelukken gezien. Dank aan de vele veegwagens van de ijsverenigingen van Sint Jansklooster en Belt-Schutsloot.