Handsome Poets – Sky On Fire

Vrijdagavond 4 januari 2013 ga ik naar het concert van Handsome Poets in Zwolse poppodium Hedon. Overmorgen krijg je een concertverslag, nu de bespreking van het tweede album, de opvolger van het titelloze debuutalbum uit 2011: Sky On Fire. De wervelende titelsong werd tijdens de Olympische Spelen van afgelopen zomer gebruikt in de NOS promo’s en trailersen gaf een stimulans aan de naamsbekendheid van de band. De synthpop opener Jupiter deden me direct aan a-ha denken. Stratocaster solo midden in de gedreven gitaarpop met een knipoog naar de 80’s.  Inspiratie deed de band op bij Lars Von Triers film Melancholia (2011).

In de nieuwe bezetting nemen zanger Tim van Esch, drummer Daniel Smit, toetsenist Nils Davidse en gitarist Eelke Mastebroek je in het fraaie More Heart mee in de hitpotente wave track More Heart en in wat hoger tempo Strangers, dat het tourleven beschrijft.

Ja, liefhebbers van Snow Patrol of The Killers komen met deze nummers en New Life (de nieuwe single met videoclip!) en Scheveningen aan hun trekken. Buiten Nederland lastig uit te spreken, maar dat terzijde. De bluesrocker Sing For You vind ik zelf niet de sterkste track. Eigen aan Handsome Poets is de sound van Follow Me met een duidelijke synth basis, gelukkig niet bombastisch volgeproduceerd, zoals bij dergelijke tracks bands nog weleens doen. Nils Davidse pakte met retro synths de hoofdrol in Lucky One. De puntige zang van Tim in de coupletten contrasteert met het tegen de begeleiding ‘aan zingen’ in het refrein over een fabulous life. De swingende piano in het luchtige Alrightsluit de rijen. Met een compliment aan producer Erik Schurman kijk ik uit naar de live vertolking. De liedjes lenen er zich uitstekend voor.