Flexwerkplekken in de praktijk

      4 Comments on Flexwerkplekken in de praktijk

Het Nieuwe Werken is bij menig financieel dienstverlener, ICT bedrijf of andere grote (administratieve) organisatie anno 2013 het ‘gewone’ of ‘normale’ werken geworden.

Bij mijn klant kan dat niet

Bij mijn klant kan dat niet (Photo credit: Henk-Jan van der Klis)

En dus kom ik nog eens ergens met een laptop, snoeren, authenticatiehulpmiddelen, headset, smartphone en webcam. Al dat flexen brengt naast de valkuilen voor vermenging werk/privé ook die voor lijfelijke gezondheid met zich mee. Uit mijn eigen praktijkervaringen van de afgelopen maanden deel ik graag wat flexwerkplekken of wat daarvoor moet doorgaan. Immers: het nieuwe werken doe je zelf.

Thuiswerkplek

Jaren geleden aangeschaft robuust kantoormeubilair van IKEA Zakelijk bevalt me nog altijd goed. Een laptop standaard om het bijbehorend beeldscherm op ooghoogte te houden en een desktop, waarvan de monitor ook ooghoogte is gesteld. Genoeg ruimte voor armen en benen, documenten, muis en wat andere voordelen:

  • afsluitbare deur naar de huiskamer om zowel in contact met de rest van het gezin te zijn, of juist – bij een conference call, webinar, cursus of telefoongesprek – een eigen concentratiewerkplek te hebben.
  • koffie: hoe aardig de automatenleveranciers ook zijn, de koffie thuis smaakt toch beter.
  • bureaustoel: is van en voor mij gekocht. Wel hebben de kinderen de gemakken ook ontdekt. Zolang ik er niet méér koop, is het tijdens bijvoorbeeld typeles of het uitwerken van een werkstuk ieder op z’n beurt of even ruilen.
Arriva trein Vechtdallijn

In de Arriva trein op de Vechtdallijn tussen Ommen en Zwolle heb je in de 1e klas enkele tafels om aan te zitten. In de 2e klas heb je wel veel beenruimte (als je een zitplaats hebt), maar geen neerklapbaar tafeltje, zoals bij de NS treinen. Wifi is er op het traject Ommen – Zwolle v.v. wel.

Dubbeldekker

Dubbeldekkers heb je bij NS in een aantal uitvoeringen. Op de Hanzelijn tussen Leeuwarden/Groningen en Den Haag CS rijdt het zogenaamd Dubbeldeksinterregiomaterieel. Een aantal (dus geen garantie) is uitgerust met wifi. In de 2e klas aan de raamzijde kun je je laptop op het neerklaptafeltje vóór je kwijt, maar mis je voor één been ook ruimte. Wifi tussen Zwolle en Amsterdam Zuid is prima. Tussen Schiphol en Leiden Centraal is het dramatisch. Iets om met documentverwerking op een (bedrijfs)server rekening mee te houden.

Als je de pech hebt met de stoptrein over de Veluwe tussen Utrecht CS en Zwolle te moeten met zogenaamd Dubbeldeksaggloregiomaterieel kun je je laptop gewoon in de tas laten zitten. Wifi is er niet, en beenruimte al helemaal niet op de plekken waar je tegenover anderen zit. MP3 speler aan en bomen tellen.

Met de Nieuwe Intercity Dubbeldekker die bijvoorbeeld tussen Den Haag CS en Amsterdam CS rijdt, heb ik geen ervaring.

Koploper

Op het traject Den Haag CS / Rotterdam CS via Utrecht naar Zwolle rijdt het Intercitymaterieel, beter bekend als Koploper. Veel treinen op deze trajecten zijn voorzien van wifi. Verbinding tussen Den Haag en Gouda is doorgaans belabberd. Op de andere stukken kun je beter werken, behalve op Utrecht Centraal. Dat is qua mobiel datanetwerk een zwart gat.

Aanlandplek

Kom je ‘even’ op kantoor dan krijg je te maken met zogenaamde aanlandplekken. Voor de één een noodvoorziening omdat nergens anders meer plek is, voor de ander een groot bureau, waaraan je kunt vergaderen met laptops voor je neus. Doorgaans kuipstoelen of stoelen op wieltjes van mindere kwaliteit. Niet bedoeld om langer dan enkele uren te zitten. De aanlandplekken zijn bijvoorbeeld achter de receptie, naast het bedrijfsrestaurant, of bij binnenkomst van een kantoortuin. Aanloop genoeg, concentratie minder.

Het zien van deze zuurstokroze variant bezorgt me om diverse redenen zorgen om rug, armen en ogen..

Reguliere werkplek

Deze hebben een in hoogte verstelbaar bureau, zolang de bijbehorende electronica heel wordt gehouden en een peperdure ARBO compliant stoel. Na de invoering van Het Nieuwe Werken is instructie door een deskundige gangbaar. Daarna vergeten ‘we’ de instructies, ben je elke dag in de weer om ‘jouw stand’ te configureren, etc. Een apart beeldscherm op ooghoogte is wel prettig, anders is meenemen van een eigen laptopstandaard aan te bevelen, mits ter plekke een los toetsenbord en muis te vinden zijn. Ik heb genoeg collega’s uit nood met eigen toetsenborden zien zeulen. Dat is een ander aspect van het flexwerken: je sleept al snel wat kilo’s werkplekmateriaal mee. En dus maakt standaard laptoptas plaats voor een hippe rugzak (voor de fietsers) of trolley (voor de treinreizigers of werknomaden die even aan de wandel zijn naar hun plek).

McDonald’s

Zonder gekheid, maar de goedkope koffie en gratis wifi trekken ook werknomaden naar McDonald’s. Ik heb ter overbrugging van het brengen en halen van dochterlief naar een open lesmiddag een kleine 2u gebivakkeerd in de vestiging langs de Ceintuurbaan in Zwolle. Na 1u gebruik werd de gratis wifi verbinding automatisch verbroken. Opnieuw inloggen en weer verder. De achtergrondmuziek in de luxe snackbar is wisselend irritant hard en aangenaam zacht. En ja, zeker op woensdagmiddag stuiterende kinderen, opvallend veel scholieren, en in een paar hoeken volwassenen in overleg. De design banken hebben een (te) lage leuning. En de wifi vond ik niet stabiel genoeg om langdurig met vpn te kunnen werken.

M Business Point bij Mercure

Via SmartWork Centers heb ik voor 2 verschillende dagdelen een werkplek bij het M Business Point van Mercure in Zwolle aan de Hertsenbergweg bij de A28 afslag Zwolle-Zuid gereserveerd. Eén reservering is nooit goed verwerkt, van de ander kreeg ik een keurige e-mailbevestiging. Ik vermoed dat niet vaak online wordt gereserveerd, want het personeel keek nogal verbaasd naar m’n reserveringsbevestiging. “Kent u het concept?” is hier de standaard opener. Voor €7,50 per uur per persoon een zitplaats, Wifi, onbeperkt koffie, thee en frisdrank, koek en snoep, plus een uitrijkaart voor je geparkeerde auto. Belangstelling genoeg voor het concept. Aan bijna alle tafels om me heen eenlingen of groepjes aan het werk of in overleg.

Wifi verbinding was er goed, een plek aan het raam gaf het nodige daglicht. Na bijna 1u50min hoefde ik maar 1u af te rekenen. Een plek om te onthouden, zeker als er eind van de middag nog bittergarnituur wordt geserveerd 😉

En waarom geen Seats2Meet, ofzo?

Natuurlijk ken ik dit concept. En zeker heb ik aanbieders / bemiddelaars van flexwerkplekken verkend:

Alleen: je moet het wel doen met de mogelijkheden langs jouw route of in de plaats waar je wilt of kunt werken. Zo is de pilot werkenonderweg.com (slim werken | slim reizen) eind 2012 afgesloten. Capgemini, Regus, Provincie Utrecht en Athlon waren enkele van de deelnemende, werkplek vergevende partijen. Nu verwijst de site alleen door naar seats2meet. Het pilot rapport geeft wel boeiende inzichten over communicatie, tijd die nodig is om het concept te laten bezinken en prikkels om mee te doen.

Tips zijn welkom, maar sneu als je voor niets naar bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel gaat. Informatie over werkplekken bij de Zwolse vestiging staan niet online.

Privacy sheet tegen meekijkers

Om meekijkers in de trein of andere plekken, waar gegevens die op jouw scherm voor jouw ogen bedoeld zijn en niet die van je buren, is een privacy sheet (alternatieven voor Google: computer screen privacy filter; anti-peep laptop Privacy Screen Protector sheeteen uitkomst. Ik heb er zelf sinds de zomer 2012 eentje. Kijk uit, dat je het formaat kiest, dat bij je laptop scherm past. Enkele tientallen euro’s ben je zo kwijt. Het dikke kunststof voorzetscherm kost ook lichtopbrengst; thuis haal ik de moderne hordeur er dus snel voor weg.

Wat zijn jouw ervaringen met flexibele werkplekken ‘in den lande’?