Een wandeling rondom de Veluwe van Vaassen naar Loenen

Voor het 2e stuk van de Wandeling rondom de Veluwe had ik me bedacht vandaag van Vaassen naar Loenen te lopen. Totaal 43km wandelen. Rekening gehouden met reistijd en beschikbare uren tussen zonsopgang en -ondergang, omdat het merendeel van de route toch echt door natuurgebieden loopt.

Etappe Vaassen – Hoog Soeren (13km)

Vanaf de parkeerplaats langs de ijsbaan bij Kasteel De Cannenburgh leidt de route eerst door het dorpscentrum van Vaassen, langs beken en graspaden naar het bos. De 2e helft is interessanter.

Het Kroondomein Het Loo gaat op en neer, door stukken loof- en naaldbos om uiteindelijk bij Designhotel De Echoput aan de Amersfoortseweg bij Hoog Soeren uit te komen. Delen ervan heb ik vorige zomer bewandeld tijdens de Apeldoornse Vierdaagse. Geen straf in de winter, hoewel je afgezien van enkele ATB’ers niemand tegenkomt op zo’n grijze zaterdagmorgen.

Etappe Hoog Soeren – Beekbergen (18,5km)

De eerste die ik in het dorpje Hoog Soeren tegenkom is Paula in kamerjas van Maïté Duval, een kunstwerk welteverstaan. Een Hervormde Kapel en dan snel het bos weer in. Naar het zuiden, over opnieuw bekende stukken uit de Vierdaagse etappes: Orderbos, de oversteek van spoorlijn en snelweg A1, Bruggelen, Munsterman, en de weidse uitzichten rond het buitengebied van het dorp Beekbergen. Waar hondenbezitters bij Het Leesten, een Staatsbosbeheer uitspanning goeddeels op het terras zitten of nog even een ommetje langs de Leester heide maken, moet ik verder.

Etappe Beekbergen – Loenense waterval (8km)

Vanuit Beekbergen gaat de route via Eethuis De Roseboom naar het buitengebied richting de spoorlijn van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij. Ook hier gaan diverse Vierdaagse etappes langs.

Voorbij de halte Immenbergweg onder de A50 en het golfterrein De Scherpenbergh loop je weer door de bossen, langs het militair oefenterrein Scherpenberg om na de spoorlijn opnieuw gekruist te hebben door de drassige zuidzijde langs de spreng naar de Grote Waterval van Loenen te wandelen.

Diverse gezinnen proberen het ook. Kinderen dolblij dat ze in de modder stampen, ouders bezorgd over de gevolgen voor het aanzien van de achterbank na afloop van een zaterdagmiddag de natuur in. Om vóór 15.56u ook nog de resterende 4 kilometers naar Loenen zelf af te maken red ik niet.

Bij de N786 daarom enkele honderden meters verderop maar bij halte Hoge Bergweg de Syntus bus 43 gepakt naar Apeldoorn om vervolgens met de 202 weer terug te keren in Vaassen.