Een wandeling rondom de Veluwe van Loenen naar Velp

Op mijn derde stuk van Een wandeling rondom de Veluwe vervolgde ik vandaag mijn weg vanaf de watervallen bij Loenen tot het eind van de etappe in Rozendaal in de Veluwezoom om bij Velp de bus terug te pakken. De weersverwachting gisteravond:

Vanochtend was het helder. In Balkbrug een laagje sneeuw over de auto, maar verder prima begaanbare wegen. Op de parkeerplaats bij de waterval aan de N786 was ik de enige om 8.15u.

Etappe Waterval – Loenen (3,5 km)

De Vrijenberger- en Veldhuizersprong, allebei zo’n 6km lang werden in 1869 gegraven om ervoor te zorgen dat het toen nieuwe Apeldoornse Kanaal genoeg water had. De Loenense waterval ligt op de overgang van beide sprengen en is met een verval van 15m de hoogste van Nederland. Vandaag de 2e waterval aan de westzijde die een stuk minder hoog is.

De route gaat langs het Ereveld Loenen waar in de bossen onder platte stenen 3.000 in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen landgenoten een laatste rustplaats hebben. De laatste jaren worden ook Nederlanders die zijn omgekomen bij militaire missies in het buitenland hier begraven. Buiten het dorp Loenen eindigt deze etappe.

Etappe Loenen – Dieren (13km)

Bij het naderen van bebouwing gaat de route gelukkig weer de heuvels in, de bossen door. Na de Molenbeek wordt kort Eerbeek aangedaan.

Bij Stork Veco Eerbeek gaat de route weer het bos in. Via Coldenhove, Villa Vale Ouwe Zate op het landgoed Laag-Soeren en de weilanden rond het folly Priesnitz monument.

Etappe Dieren – Velp (17,5km)

Het Nationaal Park Veluwezoom is de komende uren te verkennen. Langs beken, heuvel op en af. Rust op de Carolinaberg met de Veertiensprong. Dit stervormig lanenstelsel is aangelegd door Prinses Anna van Hannover (1709-1759), de echtgenote van Stadhouder Prins Willem IV van Oranje, in 1757. Haar dochter heette Wilhelmina Carolina. Zittend op de berg kan een jager aan 14 kanten wild voorbij zien komen.

Op de boslaan ten noordwesten van het spoor bij Ellecom tref ik twee Vlaamse wandelaars. Die hadden ergens voorbij De Steeg over het spoor hun auto geparkeerd. Er was een gele en rode wandelroute uitgezet, maar na enkele kilometers waren ze de roodgele markeringen (voor streekpaden van meer dan 80km, geen lokale wandelroute) maar gaan volgen. En nu wilden ze ‘het park’ wel weer in. Het hekwerk aan de flank van NP Veluwezoom vonden ze niet wat. Op mijn mp3-speler draaide op dat moment U2 met I Still Haven’t Found What I’m Looking For. Ik heb ze aan de hand van het routeboekje uitlegd hoe ze bij de Carolinaberg moesten komen en vandaar verder konmden door de Middachter bossen terug naar De Steeg.

Kasteel Middachten blijft mooi, evenals de markante bebouwing aan de rand van De Steeg, tussen Veluwezoom en de IJssel. Door het weiland voor Kasteel Rhederoord, langs seqoia’s en enorme eiken. Vervolgens de heuvels weer in richting en over De Posbank. Hier zijn eindelijk wel meer wandelaars te vinden. Slingerend van oost naar west over wat formeel het Herikhuizerveld heet om via de Zijpenberg langs het Maarten van Rossumpad af te dalen naar Beekhuizen, waar het landgoed wordt hersteld. Bruggetjes over de beek laten je afwisselend beide oevers zien.

Ik slinger vandaag niet door naar Rozendaal, maar wandel verder naar de bushalte Beekhuizenseweg in Velp.