Wandelend wandelingen controleren rond Staverden en Vierhouten

Onderstaande tweet luidde een tweetal nieuwe wandelavonturen vandaag in. Uit een serie in februari 2013 via Gegarandeerd Onregelmatig uit te geven wandelgidsen moesten de routebeschrijvingen gecontroleerd worden.

Na telefonisch contact met de uitgever en (enkele dagen) spontaan gevolgd te worden door wandelroutemaker Rob Wolfs twee wandelingen uitgezocht om voor mijn rekening te nemen.

Staverden (14km)

Ik ben grootgebracht met de notie, dat Bronkhorst tussen Zutphen en Dieren de kleinste stad van Nederland was. Blijkt Staverden, momenteel 40 inwoners, in 1298 stadsrechten gekregen te hebben en dus met recht de kleinste plaats met stadsrechten te heten. Bronkhorst met 171 inwoners staat “slechts” op de 4e plaats van kleinste steden. In de gemeente Ermelo ligt het Kasteel Staverden. Het huidige kasteel, inmiddels al het vierde op deze plek, is in het jaar 1905 gebouwd op de fundamenten van het vorige kasteel, uit de achttiende eeuw.  In 2007 is de meerjarige restauratie van het landgoed volledig afgerond. Je kunt er feestvieren en lekker eten.


De wandeling start en eindigt bij het kasteel, op het eind heb je een uitgebreide kennismaking met het omliggende landgoed, een bijbehorend leerpad en kom je langs het bezoekerscentrum. Tussendoor veel bos, beekjes en heide. Afgezien van twee wandelaars die een streekpad volgden en in totaal zeven reeën heerlijk rustig op deze wintermorgen. Op enkele opmerkingen na klopte de route en kwam ik weer goed bij het eindpunt.

Vierhouten (15km)

Een half jaar geleden verkende ik de omgeving van Vierhouten en het Verscholen Dorp langs het Westerborkpad. In de wandelbeschrijving wordt aan de vier bossen rond het dorpje van 711 inwoners (in de zomerperiode krikken de vele toeristen op de campings en bungalowparken dit behoorlijk op) gerefereerd. De andere theorie voor het ontstaan van de naam van Vierhouten op Wikipedia, namelijk de Nunspeter familie Vierholt (later Vierhout), klinkt ook aannamelijk. De Vierholts hebben vroeger schijnbaar veel landerijen gehad op de plaats waar nu Vierhouten ligt.


Start en finish bij dorpshuis Horsterhoek, waar vroeger het pension van de familie Hop stond. De routebeschrijving bracht me goed in het Zandenbos bij de A28, maar daar aangekomen waren op diverse punten meer bospaden en keuzemogelijkheden dan de aanwijzingen. Na letterlijk in een rondje zo ongeveer alle opties geprobeerd te hebben, vond ik het welletjes.


Met de meegeleverde kaart in de hand en BlackBerry Maps als kompas en aanvullende richtingwijzer weer richting Vierhouten. Ik had vandaag nog meer te doen 😉 Het Landgoed Vierhoutense Heide was goed te doorkruisen, zo vonden met mij diverse hondenbezitters en fietsers. Verder ademt de omgeving rust en zijn de campings vrijwel uitgestorven. Met weer ruim 15km in de benen was deze wandeling ondanks het mindere middengedeelte mooi, licht geaccidenteerd en vooral bosrijk.


Bovenstaande SportyPal weergaven van mijn wandelingen vandaag zijn dus niet de officiële, in februari bedoelde versies van de wandelingen. Op beide etappes zit wat zoekwerk van mij en dus in de Vierhouten wandeling een eigen tweede helft. Check t.z.t. gegarandeerdonregelmatig.nl voor het eindresultaat.