Wandelen langs het Hanzestedenpad van Dieren naar Laag-Keppel en retour

Voor vandaag stonden de laatste etappes en dagwandeling van het Hanzestedenpad op het programma. Als start en finish had ik weer de P+R bij Station Dieren tot m’n beschikking.

Aangekomen bij de veerpont om de IJssel te oversteken naar Olburgen bleek de winterdienst van kracht (logisch) en pas na 9u de boot te varen.

Dus langs de grote weg naar de IJsselbrug naar Doesburg. Aan de linkerzijde richting de Fraterwaard diverse vervallen bunkers en bij de brug een geschutskoepel. Doesburg zelf heeft een schitterende binnenstad. Dezelfde karakteristieken als Deventer en Zutphen, trapgevels, veel aandacht voor cultuur, monumenten, hofjes, stegen, een gasthuis en kerken. En dat in combinatie met een mooie zonsopgang is voer voor de fotograaf in mij.

De dagwandeling Oude IJsselvallei voert vanaf de Roggestraat/Gasthuisstraat de stad uit naar het noorden om de dijk langs Het Zwarte Schaar richting Olburgen te volgen. Bij de Eekstraat naar het oosten naar landgoed Hekenbroek met afwisselend loof- en naaldbos. Via het terrein van de Keppelse Golfclub leider de route naar Kasteel Keppel aan een oude IJsselarm. Sinds eind 2011 is een nieuwe ‘terugweg’ gemarkeerd die ten zuiden van de Oude IJssel weer naar Doesburg leidt. Eerst in Laag-Keppel foto’s maken van het kasteel, de molens en de Oude IJssel.

Het geasfalteerde fietspad over de dijk wordt afgewisseld met een lus door landgoed Mulra, waar de markering nog grotendeels ontbreekt en de paden glibberig zijn.

Bij de provinciale weg steek ik de Oude IJssel over, verder oogt het saai en de binnenstad heb ik ‘s ochtends al gezien. Via zwembad Den Helder en natuurtuin ‘t Olde Ras loop ik naar de Grietstraat die me weer naar Het Zwarte Schaar brengt. Vandaar volg ik de route van etappe 1 en 2 alsmaar over de dijk naar het veer over de IJssel, langs campings, boerderijen, jachthavens, recreatiestrandjes en knotwilgen.

Na 6 uur wandelen over de bijna 35km zit het erop. Afwisselende route over betonplaten fietspaden, bospaden en grasdijk, binnenstad van Doesburg en Dieren. Met cultuur en natuur, zicht op de IJssel en haar voorgangers.