Reggepad van Ommen naar Kasteel Schuilenburg en terug over Archemeresch

Mijn plan voor vandaag was aanvankelijk het Pieterpad van Ommen naar Hellendoorn te lopen en dan langs het Reggepad weer terug. Ik heb het toch anders gedaan. Begonnen met het Reggepad traject tussen station Ommen en Kasteel Schuilenburg en met een al wandelend uitstippelen van de terugweg op de wandelnetwerk Twente kaart. In totaal volgen zo nog 3 trajecten op het Reggepad met een eigen route terug om weer bij het startpunt uit te komen en niet te hoeven hannessen met auto’s of openbaar vervoer naar de startlocatie.

De bijzonder slechte weersverwachtingen vielen in de praktijk reuze mee. De hele wandeling droog en slechts een grijs wolkendek. Handschoenen en een trui om me warm te houden. Niet te lang pauzeren om onnodig afkoelen te voorkomen. ‘s Morgens nog in het donker bij het station vertrokken, over de openbare weg langs de zandpaden ten zuiden van de Vechtdallijn langs groepsaccommodatie De Wolfskuil naar het Giethmener kerkpad en de bijbehorende houten brug over de Regge om linksaf te slaan over de grasdijk naar de Nieuwebrug. Het inchecken bij Outdoor Ommen en blijkbaar na 2 bezoeken in de afgelopen maanden al een mayorship scoren op Foursquare trok direct de aandacht van Marc-Jan Ahne, de ‘echte’ burgemeester van Ommen.

Uiteraard zelf in de ondersteunende modus vandaag, Het ombouwen door het Waterschap Regge en Dinkel tot een weer meanderende rivier heeft ook gevolgen voor de wandelaars. Tussen Archemerbrug + stuw en keuzepunt P73 bij Stobbelaar loopt een nieuw betonnen fietspad aan de oostzijde van de Regge. Het wandelpad aan de westoever, waaroever het Reggepad, maar ook de Wandelnetwerkroutes Groen vanuit Lemeleresch en Oranje vanaf startpunt Meer liepen is prijsgegeven aan de rivier. Waarschuwingsborden voor drijfzand en – hoewel de werkzaamheden aan de wegen zijn afgerond – nog ‘verboden toegang’ borden zijn je deel.
<set_tag=”reggepadommenschuilenburg”>
De route gaat over het door Natuurmonumenten beheerde Velderberg. Hier mist tussen A98 en A99 in het weiland een markering van het Reggepad. Kaart is nodig, zo blijkt weer. Een stuk verder ligt Tatums, een gebied met de uitstraling ‘hoe het stroomgebied van de Regge er 150 jaar geleden uitgezien heeft’. Langs slootkanten en  essenlandschap kom je zo bij het kasteelterrein Schuilenburg. Tamelijk leeg, wat ruïnes, een uitkijkheuvel en informatiepanelen.

Langs voornamelijk zandwegen naar het noordwesten tot aan het Overijssels kanaal, rechts naar het buurtschap Hankate om de Regge weer over te steken. Dan langs de rivier tot Stobbelaar. Over De Belte naar de Archemeresch. Daar valt op dat de gele en paarse route ten noorden van de Beukenallee, die hoort bij Huis Archem, niet, zoals op de kaart staat aangegeven, rechtdoor over privéterrein gaan, maar links naar de N347 afslaan. Aan de overzijde van de provinciale weg een stuk over de Lemelerberg terug naar Nieuwebrug. Vandaar over het geasfalteerde fietspad langs de Besthmenermolen en de zuivelfabriek naar het station.