Madame Tussauds, Bijbels Museum en Amsterdam Light Festival

Op de vraag aan m’n dochters wat in Amsterdam ze zeker nog eens wilden bekijken, stond Madame Tussauds op #1. Het wassenbeeldenmuseum verkocht online kerstvakantietickets, waarmee wachten in de rij voor de kassa voorkomen kon worden en een behoorlijke korting op de normale toegangsprijs gegeven werd. Zelf ben ik in 1995 in LouisTussauds in Kopenhagen geweest (dit door de achterkleinzoon van Marie Tussauds, Louis opgerichte, maar niet aan Madame Tussauds gelieerde wassenbeeldenmuseum sloot in 2007) verder nog niet eerder in de Amsterdamse of ‘oorspronkelijke’ Londense vestiging.

P+R Zeeburg is onze vaste stek om de auto te parkeren en voor €8 all in ook met de tram 26 heen en weer naar het Centraal Station te kunnen. Zo stonden we 10.15u bij Madame Tussauds. Nog rustig, dus vlot naar binnen. Met de meiden heb ik me opperbest vermaakt. Niet alle beelden komen even goed overeen met hun levende versie. Toch heel veel fotovoer met close-ups, meet & greets en uitkijkjes over de Dam. Zoals de organisatie zelf ook aangeeft, in 75 minuten heb je alles wel gezien. Eenmaal weer buiten stond er een lange rij wachten voor het wassenbeeldenmuseum. Wij gingen wat eten op de Dam en de duiven voeren.

Een andere favoriet uit de lijst Amsterdamse musea op museumkaart.nl was het Bijbels Museum aan de Herengracht. Ook in dit museum was ik zelf nog niet eerder geweest. Voor de weg erheen mochten de dochters kiezen uit de Kalverstraat of de Herengracht. Shoppen zit ze nog niet in het bloed, dus gingen we ‘achterlangs’ naar het museum. In het museum erg rustig; de collectie is teveel een uit de hand gelopen hobby van een eenling een eeuw geleden om nu in 2012 van een gebalanceerde eenheid en visie te getuigen. Naast een collectie oude bijbels, een geurenkabinet en een paar maquettes van de oude stad Jeruzalem wat items uit Egypte, een verzameling miniatuurversies van een hogepriester, enkele kerststallen en prenten met kersttaferelen. Diavoorstellingen van bloemen of een tuinwandeling ‘verkopen’ als geloof in de natuur is nog vager dan een gemiddeld new age boek. OK, de kinderspeelhoek om te calligraferen of te illustreren is wel leuk. Verder geen aanrader.
<set_id=”72157632381968828″>
In de middaguren lekker langs de bekende plekken gestruind om ze m’n dochters te laten zien. Van een blik in de Apple Store tot een oliebol bij de ijsbaan op het Leidseplein, fotoshoots bij de Nachtwacht op het Rembrandtplein en het Iamsterdam sculpture op het Museumplein en het Lievertje op het Spui tot de Prinsengracht, de Magere Brug en Koninklijk Theater Carré. Tussendoor met kortingsbonnen de McDonald’s in de Leidsestraat bezocht, een straatshow op het Leidseplein bekeken, Henriëtte het advocatenkantoor van Moszkowicz laten fotograferen en Marianne palen met Amsterdamse kruisen laten tellen.

Van 7 december 2012 t/m 20 januari 2013 wordt langs de grachten het Amsterdam Light Festival gehouden. Nee, niet zozeer het red light district, sowieso geen must-see voor jonge kinderen. Wel: “lichtsculpturen van
toonaangevende kunstenaars, schitterend aangelichte panden, bruggen en boten en verrassende lichtprojecties op gebouwen.” Het festival bestaat uit de Illuminade (wandelroute door historisch Amsterdam tussen Amstel en Scheepvaartmuseum met 20 inspirerende lichtkunstobjecten), Boulevard of Light (alle publieke voorzieningen en openbare gebouwen aan de Amstel tussen Munt en Amstel Hotel zijn aangelicht), Christmas Canal Parade (een winterse botenparade in allerlei kleuren) en Socialight (sociale lichtprojecten, waarbij de Amsterdamse burger geen toeschouwer, maar participant is). Op weg terug naar het Centraal Station was de Illuminade een “verlichte” wandelroute. Eind van de middag is nog niet alles verlicht, maar hoe dichter bij het Entrepotdok en Oosterdok, hoe mooier het werd. Bij Science Center NEMO de wc’s benut en via de laatste shots van de kerstboom voor het Centraal Station met tram 26 terug naar Zeeburg. Bij de Tango in Nieuwleusen nog een virtueel burgemeesterschap ingepikt en vol verhalen en beelden weer thuis in Balkbrug.