How To Throw a Christmas Party – Christmas Island

Met alweer een derde ‘kudde’ liedjes op zak is het Brown Feather Sparrow & Friends initiatief van Lydia van Maurik c.s. om nog één keer te schitteren een jaarlijks terugkerende kerstster geworden. How to Throw a Christmas Party trekt ook deze maand weer volle concertzalen en presenteert er de opvolger van How To Throw a Christmas Party (2010) en Angels n’ Sheep (2011, zie mijn bespreking): Christmas Island. Het relaxte door Bas van Nienes en Jeroen van der Werken (Mensenkinderen, Anderson, The Spirit That Guides Us) geschreven Shelter Folks met spraakzang zet het concept meteen weer op de kaart. Het koor met ‘vrienden’, lekker meezingen en bewegen. Thematisch in de lijn van Schrijvers voor Gerechtigheid: “Come and become one of the shelter folks. Free the hungry and take the lame for a walk. (You’d better) mek dem not worry. Like a stable to a baby in an ancient story. 
Come and become one of the shelter folks.” Johnny Cash in winterkleren voor The Glorious Band Aid Choir, een knipoog naar de Man in Black, country en het succes van Band Aid (Do They Know It’s Christmas?).

De onmiskenbare breekbare zang van Kim Janssen en de folk in A Wondrous Tree of Life Will Sprout. De thematiek van de vluchteling spreekt door het door Arjen van Wijk (Brown Feather Sparrow, The Spirit That Guides Us, People Get Ready) ingezongen, puntige Jesus Was a Refugee. “Jesus was a refugee, just like me. but i’m stuck on christmas island. free the refugees!” Sandalen is een ballad met afwisselend Lydia van Maurik met Bas van Nienes aan de microfoon. “Sandalen stuk gelopen. Het zand prikt in mijn ogen. Ik draag een koning in mijn buik. Ik draag hem mijlenver van huis. Dromen. Wie ziet mij staan? Stuk geslagen. Wie kent mijn naam? Mijn hoofd zit. Waar moet ik heen? vol met vragen. Blijf je wel bij me? Wie is de vader van dit kind? Is dit het eind of het begin?” Ontroerend mooi. Ook Nederlandstalig is het ingetogen Kamp Zeist met traporgel. Het was begin 2012 Lydia’s bijdrage aan de Zalker Sessions van Eljee Bergwerff. Nee, relatief weinig lol trappen en een serieuze inslag op Christmas Island. Want Kerst draait immers om de mensgeworden Zoon van God:

The Son of God came down from heaven above. He gave his all to become one of us. So look around and see his eyes and meet the stranger who has saved your life.

(A Wondrous Tree of Life Will Sprout)

The Kid of Bethlehem, arrangement traditioneel kerstlied en het uitgesponnen  luisterlied Hommage a un refugie (daar is ‘ie weer) maken het achttal door Pim van de Werken (Eins, Zwei Orchestra, Silence is Sexy, Jesus & The Christians) kerstboodschappen af. Maar dat niet zonder de muzikanten te noemen: Bart Reinders (drums), Roelof Flierman (oercussie, traporgel), Ruben Bekx (Bas), David Pronk (Toetsen), Lydia van Maurik (toetsen, mandoline, glockenspiel), Jeroen van der Werken (gitaar), Bas van Nienes (gitaar, banjo, glockenspiel), Pim van de Werken (gitaar, percussie), Arjen van Wijk (glockenspiel, percussie), Jonas Pap (cello, viool) en Camilla van der Kooij (viool).