Een wandeling rondom de Veluwe: etappes van Hattem naar Vaassen

Vandaag maakte ik een start met de langste boswandeling van Nederland: 280km! Een wandeling rondom de Veluwe van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig trekt letterlijk om het bekende natuurgebied in Gelderland in een aantal etappes. Vandaag de eerste drie, totaal 37km.

Etappe Hattem – Heerde (12km)

Om 8u was het nog donker op de IJsseldijk. bij de Hanzestad Hattem. Het water staat hoog. De koeien hebben een droog stuk weten te vinden. Zo ‘s ochtends is er op parkeerplaats De Bleek ook zat ruimte. Na het verlichte baken en de begraafplaats die ik komend vanuit het zuiden op het Westerborkpad al heb gezien. Het stuk bos en Algemene Veen ten zuiden van Hattem is nieuw voor me, net als het traject langs het Apeldoorns Kanaal, het voormalige Klooster Hulsbergen (nu is er Rustpunt Ellenhoorn voor koffie, etc.) en de slingerende Nieuwe Wetering. Het regent steeds constanter, de regenjas gaat aan, eerst nog worstelen met de regenhoes van de rugzak, maar daarna gewoon de regenjas over de rugzak. Scheelt veel frustratie.

Etappe Heerde – Epe (13km)

“Een bergetappe met 3 cols: de Tonnenberg, Ossenberg en Renderklippen.” Jaja, 30m boven NAP. Bekend terrein van jaren geleden toen de kinderen nog klein waren en ik met een buggy door het rulle zand mocht zien te komen. Nu in de regen vrijwel uitgestorven heide en bospaden en de eerste zandheuvels. Vanaf de A50 heb ik regelmatig opzij gekeken uit de auto naar ‘t Heerderstrand, een recreatieplas, ontstaan uit een zandwinning voor het dijklichaam van de snelweg. Nu is het er stil, de toegangshekken dicht. In het water staan wel kunstpoppen in gelid. Langs het leerpad over de heide staan allerhande bordjes met uitleg over de bomen en struiken. Via het Hertenkamp aan de Dellenweg gaat de route tot aan de N309 boven Epe.

Etappe Epe – Vaassen (12km)

Vanaf de Tongerenseweg ten noordwesten van Epe  leidt de weg langs beken, villa’s en vakantieparken in Wissel en Schaveren en nog steeds langs de rood-wit gemarkeerde LAW4 Maarten van Rossumpad. Bij buurtschap ‘t Laar wordt een ommetje gemaakt langs ingangen van de kroondomein Het Loo (verderop zijn grafheuvels te zien). Door een coulissepad tussen twee bomenrijen langs de Prins Bernardlaan kom je uiteindelijk bij het fraaie kasteel De Cannenburgh. De Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen heeft het complex tussen 2007 en 2010 laten restaureren. Even verderop wacht de bushalte Vaassen Centrum. Lijn 202 heeft een kwartier vertraging en zal volgens de halte langs Hattem gaan. Het reisadvies van ov9292 sla ik eigenwijs in de wind. In plaats van in Epe over te stappen op de 203 blijf ik zitten en ontdek dat de 202 alleen bij de carpoolplaats aan de A50 bij de afslag Hattem stopt. Dat belooft dus nog ruim 2km extra wandelen naar Hattem en de parkeerplaats, bovenop de 37.46 van de drie etappes van vandaag.