Concertverslag How To Throw a Christmas Party in Grote Kerk Zwolle

Eind 2011 werd het concert van How To Throw a Christmas Party in Zwolle op het laatst verplaats van een (theater)kerk (The Young Ones) naar een poppodium (Hedon), ditmaal was de Grote of Sint Michaëlskerk gereserveerd als aftrap voor de 2012 tour langs diverse podia. Het idee van Lydia van Maurik om ‘haar’ indiepopband Brown Feather Sparrow te beëindigen met een kerstplaat, ontpopte zich tot dit “kerststerrencollectief”. De groep heeft alweer een derde EP op zak: Christmas Island die ik de 11e voor je recenseerde.

Op de kerkbanken en stoelen kroop het publiek (400 mensen) dicht tegen elkaar om zoveel mogelijk te kunnen zien. Na negenen een protestmars van de groep met quasi serieus bedoelde borden als ‘Sinterklaas bestaat’, ‘Jammer hoor’, ‘Free the refugees’ en ‘Do they know it’s X-Mas?’ voor de opener War Eat Your Heart Out. Zoals het publiek ook wel doorhad, op de zitplaatsen was een pakketje van Amnesty International gelegd om een kerstwens naar één van de 1500 vreemdelingen die in Nederland gevangen zitten te sturen, het was serious business.

De wisselingen op en rond het podium van muzikanten, lead zangers en rekwisieten en een soepele overgang van het ene naar het andere liedjes liet de tijd voorbij glijden. Complimenten aan Bart Reinders (drums), Roelof Flierman (percussie, traporgel), Ruben Bekx (bas), David Pronk (toetsen), Lydia van Maurik (toetsen), Jeroen van der Werken (gitaar), Bas van Nienes (gitaar, banjo, glockenspiel), Pim van de Werken (gitaar, percussie, glockenspiel), Arjen van Wijk (zang), Jonas Pap (cello) en Camilla van der Kooij (viool). Met afwisselend Lydia van Maurik, Arjen van Wijk, Kim Janssen, Jeroen van der Werken, Bas van Nienes, Admiraal Oosterbroek, Kirsten Gerritsen aan de microfoon bleef je kijken en luisteren. De all-star nummers als The Glorious Band Aid Choir en December Radio gaf ook de koorleden extra zichtbaarheid. De akoestiek van de kerk hielp en pakte goed uit. Geen verzopen zangpartijen of onnavolgbare teksten, maar een warm geluid. Als het publiek dan ook nog meeklapt en -zingt, weet je weer hoeveel plezier voor oog en oor in de loop der eeuwen hier al is beleefd.

Met opnieuw Een Witte Kerst van Godfried Bomans, – Johannes Oosterbroek had er een echte preekstoel hoog in de kerk voor om – twee ingelaste intermezzo’s met een Syrische snaarspeler / zanger uit de Gharib Groep en een oproep van Lydia van Maurik de vluchteling in eigen land te bemoedigen met een kerstgroet blijer te maken de horizontale verbinding met de naar de Aarde gekomen Zoon van God die Maria 2.000 jaar geleden ter wereld mocht brengen.

Setlist

 • War eat your heart out
 • Let Us Come Together
 • Beautiful Star of the east
 • Sandalen
 • A Wondrous Tree of Life Will Sprout
 • The Kid of Bethlehem
 • O Come All Ye Faithful
 • Een Witte Kerst van Godfried Bomans door Johannes Oosterbroek
 • Kamp Zeist
 • Kyrie Eleison
 • Intermezzo door Syrische artiest Kijk niet weg
 • Shelter Folks
 • The Glorious Band Aid Choir
 • Jesus was a Refugee
 • Let Our Voices Be Heard

Toegiften:

 • Danslied met Syirische artiest
 • The Gospel According To A Sheep
 • December Radio

Tot en met 24 december staat How to Throw a Christmas Party op de podia. Check www.howtothrowachristmasparty.nl voor data en beschikbaarheid van resterende kaarten.