Buurten in Oud-Avereest

      1 Comment on Buurten in Oud-Avereest

On Track nomineerde dit voorjaar uit het bestand met populaire wandelingen de 14km lange Buurten in Oud-Avereest route van de Dedemsvaartse wandelgids Tineke Poortman. Tineke won en zo stond Oud-Avereest, enkele kilometers ten noorden van Balkbrug weer goed op de kaart en haalde de maakster de krant. Vanmiddag heb ik de route zelf gelopen. Niet dat de omgeving me onbekend is, zo ongeveer alle punten heb ik op diverse wandelingen door het Reestdal al eerder gezien. Het Reestdal blijft echter een boeiend stuk natuur- en cultuurlandschap dicht bij huis en verschillende startpunten of looprichtingen doen je telkens weer andere dingen zien.

De rode draad in de genomineerde route is hoe men vroeger vanuit de buurtschappen van en naar de kerk in Oud-Avereest ging. Start en finish van de beschrijving zijn bij SVR boerderijcamping Achter ‘t Koeienpad in Linde. Zelf kozen Klazien en ik vanmiddag voor de parkeerplaats bij de Reestkerk en begraafplaats in Oud-Avereest. Stevige stappers en een waterdichte broek zijn aan te bevelen, omdat diverse stukken over schouwpaden langs sloten en weteringen gaan. Zeker in het najaar kom je geheid met modderpoten weer thuis.

Landgoed Nolderhoeve is een in 2005 aangelegd particulier bos en gedeeltelijk toegankelijk voor wandelaars. Dit bos is met subsidie van het Rijk mogelijk gemaakt. Aan de overzijde van de wetering is in april 2010 een gedeeltelijke natuurvriendelijke oever en bos aangelegd, behorend bij dit landgoed. Maar ook de natuurgebieden Takkenhoogte-Meeuwenveen en het landgoed De Stenen Pijp zijn de moeite waard.

Het Kerkenpad is in 2000 in ere hersteld en leidt van het bos tussen de Nieuwe Dijk en Oud-Avereest letterlijk naar de kerk.

Extra’s

In Oud-Avereest staat tegenover de kerk het Natuurinformatiecentrum De Wheem. In De Takkenhoogte kun je een uitkijkheuvel beklimmen en in Nolderhoeve kun je een ommetje door het aangelegde bos maken. Naast de  monumentale boerderij Het Reestdal, is dichtbij een Rustpunt (selfservice voor warme/koude dranken) bij het Koffiehuisje naast de boerderij, Den Westerhuis nr. 3. Wil je langer blijven: Boerderij De Wildenberg is een mooi voorbeeld van een eenmanses. Er is nu een erfgoedlogies van Het Drentse Landschap gevestigd.