BlackBerry en PlayBook updates december 2012

Desktop Manager voor Windows 7.1.0 build 35 en 39

DTM 7_1 build 39Helaas zonder change log, maar met vermoedelijk verbeterde muzieksynchronisatie, op 18 december gevolgd door build 39. Heb je de notificaties voor updates in DTM uit staan, kun je de update alsnog hier downloaden.

OS7 ondersteuning na BlackBerry 10 introductie

RIM benadrukt dat ook na de introductie van BlackBerry 10 begin 2013 OS7 toestellen actief ondersteund blijven worden.

Foursquare 5.5.5-8

Na de ernstige bugs in de vorige versie was ik maar wat blij met de 3 december uitgebrachte 5.5.5. versie van de Foursquare client.

Vreugde was van korte duur. Op allerlei plekken werd m’n locatie weer niet herkend door Foursquare. De app is opnieuw afgevoerd. Op 12 december werd de 5.5.8 versie uitgebracht…..en werden GPS locaties weer herkend

Punten voor diverse checkins werden echter niet toegekend, omdat het “device” denkt dat je tever weg bent. Flauwekul als die in het scherm aangeeft dat je bijvoorbeeld 100m verwijderd bent van een POI. Conclusie: de 5.5.x reeks van Foursquare’s BlackBerry client getuigt van slechte tests. Iteratief ontwikkelen over de rug van klanten.

Facebook 3.3.x

Vanaf 28 november heb ik kunnen betatesten met de 3.3.0.9 versie van Facebook. Op 5 december werd de publieke versie 3.3.11 uitgebracht. Ten opzichte van de 3.2.0.12 zijn nieuw en gewijzigd:

 • verbeterde BBM integratie (al dan niet PIN delen, zien of FB vrienden hun PINs delen, conversaties van BBM naar FB overbrengen, FB uitnodigen BBM te gaan gebruiken)
 • Foto’s zijn opnieuw ingedeeld (grid view thumbnails, bladeren makkelijker, full-screen weergave, slide ondersteuning, mogelijkheid foto’s op het toestel of mediakaart op te slaan).
 • Aangepaste UI
 • Mogelijkheid om mensen te ‘ontvrienden’
BlackBerry Messenger 7.0.0.x

Na een tijd betatesten werd 10 december de 7.0.0.x versie van BBM vrijgegeven. Veel bugs rond de nieuwe Voice functie zijn opgelost. Verder zijn nieuw:
– BBM in-app upgrade notificaties
– BBID Synchronisatie van je BBM profile, Groups en Contacts worden gekoppeld aan je BlackBerry ID
– 16 nieuwe emoticons
http://www.youtube.com/watch?v=aXsxzm3rY4M

Twitter for BlackBerry 4.0

Op 4 december kwam Twitter for BlackBerry 4.0, de opvolger van de 3.2 versie, beschikbaar in de beta zone. Na de testperiode werd 4.0.0.15 vrijgegeven op 18 december 2012. Nieuw zijn:

 • vereenvoudige navigatiebalk: In lijn met Twitter.com Home, Interacties, Ontdekken, Zoeken en Ik. Trends zijn onder Ontdekken gebracht. De Direct Messages en Lists zijn onder de Ik tab geschoven. De Ik vervangt Mijn profiel. Het wegvallen van een eigen List menu-item vind ik onhandig.
 • Interacties: Voorheen Mentions, maar nu ook de plek, waar je nieuwe volgers en de favorited replied of retweeted tweets, terug te vinden zijn.
 • Ontdekken met Trends, Wie te volgen en Door categorieën bladeren: 3 vooringevulde trends of alle trends naar keuze. Ook bij Wie te volgen 3 suggesties met de mogelijkheid om er 20 meer te zien.
 • IkTab with Direct Messages: de minst logische aanpassing in het rijtje. Die had ik zelf liever bij Interacties gehouden.
 • Attribution Tag Removal:  In tweets en retweets is het gebruikte client (Tweetdeck, Twitter for iPhone, etc.) niet meer zichtbaar.
HetRecht

Als app-tegenhanger van de website HetRecht.nl heeft Kluwer ook aan BlackBerry gedacht. In HetRecht (816kB) vind je wetten en uitspraken. Na deze hoofdkeuze kun je het soort recht kiezen om je zoektocht verder te filteren. Je kunt ook rechtstreeks zoeken op titel of vrije tekst.

RIP PingMe

PingMe, de cross-platform group messaging app waarover ik in maart nog berichtte, wordt niet meer ondersteund. De makers lieten 6 december weten per 31 december de stekker uit de BlackBerry en Windows Phone clients te trekken en zich terug te trekken op het iOS / Android platform.

LinkedIN 2.1

Op 12-12-12 werd LinkedIN 2.1 voor BlackBerry uitgebracht. Nieuw, of beter: terug van weggeweest, is de mogelijkheid je BlackBerry adresboek te synchroniseren met de contactgegevens van je LinkedIN adresboek. Daarbij worden lege velden gevuld, bestaande data niet overschreven. Je kunt nu ook de eerste 10 van je groepen en vacatures bekijken. Voor een sociaal wezen als mij is de groepen-functie nog te beperkt, maar wel een stap naar volledige integratie van groepen in de mobiele app. 24 december was 2.1.037 al beschikbaar, dus de app is nog volop in ontwikkeling.

RIP Google Activesync voor consumenten

Google kondigde in april al aan de niet Android-platformen te ontdoen van ActiveSync synchronisatie. Het heeft even geduurd voordat de Google Sync app voor BlackBerry echt uitgeschakeld is, maar dat schijnt nu toch echt zo te zijn. Mensen die de BIS calendar sync nog niet hebben geactiveerd, blijven verstoken van het bijwerken van gegevens. Natuurlijk kun je ook via de BIS server je Google contactpersonen blijven synchroniseren, maar dus niet meer via een lokale Google Sync app op je BlackBerry.

Voor PlayBook bezitters is er niets aan de hand. Synchronisatie van PIM gegevens van je Gmail accounts vindt via andere mechanismen plaats.  Meer over de winteropruiming vind je bij Google.

Calendar Sync

En als je meer dan je default Google agenda wilt synchroniseren, is Calendar Sync je maatje voor $1.99. De additionele Google agenda’s worden via de PlayBook agenda applicatie ontsloten. Calendar Sync ondersteunt per account meerdere devices, dus je kunt over je apparaten heen synchroniseren.

OS 2.1.0.1314 for PlayBook

In de 37MB update van 19 december 2012

 • Support for Flash 10.3
 • Adobe Air to Support Developers
Files and Folders for PlayBook 6.0

In de 5 december uitgebracht 6.0 versie van de bestandsbeheerder op je PlayBook, Files and Folders, is nieuw:

 • streaming media player (direct afspelen zonder eerst hele track te hoeven downloaden. Speelt af vanaf je PlayBook, of uit de cloud toepassingen Dropbox, Box, Google Docs/Drive, SkyDrive, SugarSync)
 • Location screen om snel naar je cloud services, recent gebruikte mappen of bovenliggende mappen te navigeren.
 • Verbergen van cloud services die je niet gebruikt
 • Nieuw Dropbox autorisatiemechanisme via de website van Dropbox. Aantal bestanden per Dropbox folder is van 1.000 naar maximaal 25.000 gegaan.

Verbeterd zijn: thumbnail view, Google Translate optie in online Help en FAQ online. Verder uiteraard de nodige bug fixes.

Radio player for PlayBook

Waar andere apps niet echt geweldig uitontwikkeld zijn heeft de maker van Radio Player wel nagedacht:
– zien welk liedje wordt afgespeeld, mits het radiostation deze informatie meegeeft
– afspeellijsten maken met je favoriete radiostations
– zoeken van stations op naam, genre of de stations die een artiest of specifiek liedje (regelmatig) draaien
– handmatig toevoegen van radiostations adhv url
– gratis updates voor onbepaalde tijd
– gratis ondersteuning per email, 24/7
Kijk, dat is de $1,99 ook wel waard.