Mewithoutyou – Ten Stories

mewithoutYou bestaat uit Aaron Weiss (zang, gitaar, accordion, trompet, toetsen, percussie), Michael Weiss (gitaar, toetsen, zang), Rickie Mazzotta (drums) en Greg Jehanian (bas, zang). Op hun laatste album Ten Stories, het eerste indie album sinds de 2009 Tooth & Nail Records It’s All Crazy! It’s All False! It’s All A Dream! It’s Alright release, vind je verhalen, die worden gezongen en geschreeuwd. Indringende folk rock, waarbij geen heden zonder verleden geldt. Elk album borduurt voort op z’n voorganger. Opener February, 1878 (op Catch for Us the Foxes stond January, 1979) start met wat grindy akkoorden op gitaar, maar is verder een traag liedje over een ontspoorde circustrein. De ontsnapte dieren vormen het thema op dit album. Zo vind je liedjes terug met titels als Elephant in the Dock, Fox’s Dream of the Log Flume en Bear’s Vision of St. Agnes. In Fox’s Dream... and All Circles is Paramore’s Hayley Williams te gast aan de microfoon.

Intense muziek, zoals in Grist for the Malady Hill, dat overloopt in het akoestisch getinte East Enders Wives. Na Elephant in the Dock, ook zo’n explosie, zijn Aubergine en Nine Stories toegankelijker. Fiji Mermaid knalt weer, de trompet aan de start van Bear’s Vision of St. Agnes brengt de rust terug.

Ten Stories staat vol met allegorieën en fabels. Geen wonder dat William Blake wordt aangehaald. Geloof, waarheid, twijfel, ellende, leven & dood, alles komt wel voorbij, ditmaal door de ogen van de circusdieren.

In All Circles eindelijk wat blijheid: “All circles presuppose they’ll end where they begin/But only in their leaving can they ever come back around.” Het akoestische Julian the Onion en Four Fires sluiten dit verhalenboek. Hieronder de EPK van de band en de mogelijkheid het album via Spotify te beluisteren, voordat je ‘m aanschaft bij de band.