Lussen wandelen vanuit de Sahara bij Beerze

Ik had voor vandaag de winterkwartet wandeling van de wandelsportvereniging Bargermarke in Emmen gepland, had ook naar Havelte gekund voor de winterkwartetwandeling van TIGO. Om reistijd te besparen en toch veel herfsttinten te kunnen zien had ik een voor januari geplande wandeling van een aantal gekoppelde routes uit het wandelnetwerk  Vechtdal in de gemeente Ommen naar voren gehaald. Startpunt bij de zandverstuiving Sahara bij Beerze (gemeente Ommen). Anders dan op de kaart staat aangegeven is niet de Beerzerweg, maar de Eerderveldsweg de locatie van het startpunt. Handig, als je je navigator deze kant op wilt sturen.

Eerst de paarse route ten noorden van de spoorlijn Zwolle-Emmen over de Heetdelle langs een zandverstuiving en dor de bossen langs de Vecht richting de stuw en vistrap bij Junne. Vandaar naar het buurtschap Junne zelf en door de bossen van het Landgoed Junne weer terug naar de Sahara.

Vervolgens de groene pijlen gevolgd door het Zeesserbosch, de Eerder Achterbroek en ijsboerderij De Meulenhorst via het Landgoed Eerde naar Kasteel Eerde.

In Eerde over op de gele route die over de Eerder Esch door de Eerder hooilanden naar de oever van de Regge leidt. Heerlijk rustig, twee paarden als enige gezelschap daar. Vóór de stuw en inloop van de Linderbeek de brug aan de Marsweg over en via Archem naar de uitlopers van de Archemerberg. Op sommige punten ontbreken paaltjes en moet de kaart uit de broekzak. Hier zelfs een stukje teveel gelopen, ik kwam ten onrechte alweer op de N341 in. Bij de brug over de Regge ligt een ludieke Felicita in model “hoe maak ik van een krant een boot”. Handig als reddingsloep, als de Klimaatbuffer die hier aan de oevers wordt ingericht niet werkt.

Langs Steile Oever en het Scouting kampeerterrein terug naar Eerde, om daar naar het noorden de groene, rode en later gele pijlen te volgen over de bospaden naar de Sahara. Een route naar mijn hart: 90% onverharde bospaden, veel afwisseling in de landschap, hoogteverschillen, rust en veel te fotograferen.

Na bijna 6 uur wandelen zijn er weer 34 wandelkilometers bijgeschreven.