Luminate – Welcome To Daylight

De Texaanse rockers van Luminate debuteerden in 2011 met Come Home en scoorden meteen een Dove Award nominatie. In augustus 2012 kwam de opvolger Welcome To Daylight uit. Eerder was al de hitsingle Banner of Love op de radiostations losgelaten. Voor de productie werd een beroep gedaan op Chris Stevens (TobyMac, Britt Nicole) en Pete Kipley (MercyMe, Phil Wickham, The Museum). Sam Hancock’s zang wordt zo verpakt met poprock in een lekkere jas van synths en loops en drumwerk. Sam trouwt met Emily Smith, dochter van Michael W. Smith en als band gaan ze op tour met Newsboys. Dan heb je toch wel wat muzikale backup 🙂

Opener en titeltrack frist je op. Laat wat je hindert liggen en richt je op Gods licht. Solide pop/rock, net als de volgende track Wake Up, hoewel de associaties met collega bands als Remedy Drive, The Afters, Leeland, Sanctus Real, Tenth Avenue North, etc. wel opkomen. Banner of Love vervolgt het pad met loops die ook onder bijvoorbeeld Titanium (David Guetta / Sia) liggen. Textueel brengen de mannen nog minder creativiteit in. In Heal This Home, waarin een gebroken huwelijksrelatie ‘even’ hersteld moet worden, klinkt they were living in a world of make-believe, and they couldn’t see the cracks growing underneath/but God restores and opens doors, to the love, to life they are looking for” ongeloofwaardig om persoonlijk doorleefd of in de nabije omgeving in een pastorale of hulpverlenende rol opgetekend te zijn. Denk nog even aan de verlovingsperiode van zanger Sam.

Ook het rechtstreeks aanspreken van de duivel in This Ends Tonight “Pardon me, but I think that you’re mistaken/I’ll never run away, the fight is here and now/I can see you’re simply masquerading/there’s no way you’re ever going to take me out” klinkt te gemakkelijk. The Only Thing That Matters mengt stadiumrock met vioolspel in de bridge. Bij Never Give Up gaan de loops me echt tegenstaan. Gelukkig is Battle for Peace meer vredig dan een zware strijd. De akoestisch gitaren laten de computers even vergeten, maar koppelen m’n gedachten wel aan de David Crowder Band worship ballads. De electronica is terug in This Ends Tonight, Love Is Loud en Living in a Memory, zelfs in de afsluiter Holds Us All Together. Misschien zijn de loops wel het bindende element op dit album. Luminate mag van mij nog veel creatieve inspiratie ontvangen om het publiek werkelijk te kunnen bedienen.