Concertverslag U2NL op U2Muziekfeest in Exloo 2012

Twee jaar geleden was ik met Klazien, Henk & Jolande Assink naar het U2Muziekfeest bij het Hippisch Centrum in Exloo. De eerdere bijgewoonde concerten in de theaterzalen van Hoogeveen (april 2011) en Hardenberg (februari 2010) waren ook feesten, en ditmaal ‘gewoon’ weer. Zoon Johan wilde toch niet mee, en de 2 extra toegestuurde kaarten waren al eerder richting Mischa van der Steen gegaan. De laatste kaart ging naar Gerard Olde, die met Ruth en Hans & Elias Berkenbos, plus Niels Pothof mede door onze goede ervaringen van de vorige optredens het wel zagen zitten af te reizen naar Drenthe voor het vierde U2Muziekfeest. Naast een nieuwe zanger Niels Hereijgers een belofte van de band.

Vorige week maakte de band het zelf nog even spannend door te berichten, dat zanger Niels zijn stem was verloren. Het Hippisch Centrum Exloo was vrijdag nog het podium van het Noordelijk Muziekfeest met artiesten als Dries Roelvink, De Dikdakkers en Jannes

The Time Bandits

Zaterdagavond stond The Time Bandits met frontman Alides Hidding in het voorprogramma. De in 1980 opgerichte Time Bandits scoorde een aanzienlijke rij hits gescoord, zowel in Nederland als daarbuiten. Denk aan hits als I’m Specialized in You (1982), Live it Up (1981), Listen to the Man With the Golden Voice (1985) en Endless Road (1985). Ze kwamen gisteravond voorbij evenals een cover van Prince’s Purple Rain en liedjes van de nieuwe CD Out of the Blue. Alides’ zang was te hard gemixt en kwam schreeuwerig over. Niet nodig, want de muzikanten hadden verder zichtbaar plezier in hun spel en brachten de pop/funk als lekker luistervoer.

U2NL part I

Gitarist Sander Brandsen, bassist Chuck Sterk, drummer Ger Joosten vermaakten met zanger Niels het publiek met een propvolle setlist die vanaf het begin uitnodigden mee te zingen, te klappen en te springen. Dat een deel van het publiek het glasheffen leuker vond, was soms hindelijk, maar over het algemeen had de feestvreugde de overhand. Vóór de pauze werden we getracteerd op: City of Blinding Lights, I Will Follow, New Year’s Day, In God’s Country, Out of Control, Desire I Still Haven’t Found, Gloria, Exit, Helter Skelter, Angel of Harlem, God Part III, Stuck in a Moment en Elevation.

Dudettes

De Groningse rockband Dudettes waren, terwijl wij buiten een luchtje stonden te scheppen, op het podium beland. Oef, even wennen voor en aan het publiek, maar op een gegeven moment was het opwarmen voor de 2e helft van U2NL in volle gang en kregen zangeres Zjoly Onrust met haar bandmaatjes Cynthia Weiss (gitaar, zang), Ingrid Lodewegen (drums) en Jurgen Hakkeling (bas) wat meer respons.

U2NL part II

Niels met zachte g wist het: de tweede helft betekent gas geven en het publiek van meet af aan meenemen. Dat lukte uitstekend met opnieuw een dwarsdoorsnede van het oeuvre van U2: One, Boy, With or Without You, Beautiful Day, Sometimes You Can’t Make It On Your Own, Even Better than the Real Thing, Mysterious Ways, All I Want Is You, Bad, Pride (In the Name of Love), een cover van de Opus kraker Life is Life en Sunday, Bloody Sunday. Als toegiften kwamen nog The Beatles hit Hey Jude en natuurlijk Where The Streets Have No Name.

Het feest had de klok inmiddels bij 01.50u laten belanden. Fantastisch, de plannen voor volgend jaar zijn alweer gemaakt.