Anberlin – Vital

      1 Comment on Anberlin – Vital

Twee jaar na de release van Dark Is The Way, Light Is a Place zijn zanger Stephen Christian, gitaristen Joseph Milligan en Christian McAlhaney, bassist Deon Rexroat en drummer Nathan Young alias Anberlin terug met Vital. Zo klinkt het album ook, van Self-Starter tot afsluiter God, Drugs & Sex. Het 6e studioalbum werd opnieuw door  Aaron Sprinkle geproduceerd. In Self-Starter vind je vlak vóór het refrein Stephen’s vrouw Julia Marie achter de microfoon. Een falset heeft namelijk ook z’n vocale begrenzing. In het door de Egyptische opstand in 2011 geïnspireerde Little Tyrants een vette gitaarsolo, zoals ik al jaren van Amerikaanse rockbands niet meer gehoord heb. Toch is de electronica ook present, als basis loop in Other Side, onder opener Self-Starter en opvallend naar 80’s rock neigende Intentions.  Eigenlijk wel heel braaf voor een voormalige punkband en de zware rock die elders gebracht wordt. Someone Anyone is lead single. Innocent is dan nog ingetogener en leunt zwaar op synths. Wel een mooie ballad! Als groot contrast ramt Desires er een stevige gitaar riff tegenaan. Type Three doet rustig aan. Na de piano arpeggio’s aan de start van Orpheum volgt vette stadium rock. Beter uit de verf komt Modern Age, een typische Anberlin rock track . Rock ballad God, Drugs, and Sex (voor menigeen even verslavend) is een duet met Christie DuPree. Zeker geen gemiddelde plaat, maar zelf vond ik de vorige beter en constanter.