40km wandelen in Salland tussen Raalte en Frieswijk

Vrijdag 26 oktober 2012 werd de route Heeten gelopen tijdens de Sallandse Wandelvierdaagse 2012. De route zelf leek me wel wat, de kosten voor één dag deelnemen aan de Vierdaagse (€7,50) ten opzichte van de al voor zaterdag 27 oktober geplande 4e Ganzetocht in Coevorden, was me te hoog. En ik moest die vrijdag ook gewoon werken. De organisatoren hadden echter de route van de Dag 4 Heeten online gezet. En dat bood voor vandaag een mooie gelegenheid de 40km tocht te wandelen, en eens buiten de grote wegen van en naar Deventer te zijn.

Gisteravond had ik namelijk het plan om de Heemtuin wandeltocht van de FLAL in Muntendam laten varen. Het is om 7.30u al licht, dus zonde om een 40km tocht pas om 9u te laten beginnen.

‘s Ochtends na 8u de auto geparkeerd in de Esstraat, buiten de betaald parkeren zone in het centrum en direct bij het Overijssels Kanaal. Aan beide oevers kun je wandelen en genieten van de herfstkleuren. Op de heenweg aan de oostzijde, ‘s middags terug de westzijde gepakt. Bij Heeten zijn diverse nieuwe wandelpaden uitgezet die namen hebben als Poelpad, Zweurinkspad en Zonnenbergpad. Het dorp Heeten zelf is niet echt spannend voor een wandelaar, de bosrijke omgeving des te meer. Landgoed Zonnenbergen richting de Kranenkampsweg en restaurant Nunu aan de N348 was schitterend en in de herfstzon zeer fotogeniek.
<set_tag=”wandelingsallandsewandelvierdaagseheeten”>
Op een gemiddelde zondag is het stampvol bij Nunu en het tegenoverliggende bos richting Abdij Sion. Nu is het er uitgestorven en regent het bruine bladeren. Een rust bij het prieel is welverdiend.

Op de Averlose Houtweg, de Bevrijdingsweg en de Boxbergerweg zijn ook goed voor mooie herfstplaatjes. Mijn uitgeschreven route zat hier waarschijnlijk fout. Op richtingsgevoel doorgestoken naar het noorden. Vanaf het zuiden een keurig toegankelijke weg, maar bij landgoed Zorgvliet opeens ‘verboden toegang’. Dit keer maar even niets van aangetrokken. De verrassing hier zo’n mooi huis aan te treffen maar even op de foto gezet. Nog steeds op eigen inzicht verder. Het brengt me wel bij Het Stenen Kruis op de Eikelhof, een bijzonder recent gebouwd symbool op het erf van een boerderij met tekst en uitleg. Verderop, je moet er wel het Bouwhuispad voor oplopen, staat Kasteel Boxbergen. De waakhonden slaan goed aan, maar voor de foto’s hoef ik toch niet voorbij het hek. Vanaf de Boxbergerweg zie ik later de Mengerweg, die maakte wel deel uit van de officiële route. Vanaf daar gaat het dan ook weer helemaal goed.

De N348 overgestoken en bij Chinees restaurant Hong Kong City die de aanleg van de nieuwe rondweg om Wesepe heen in de omzet moet merken het dorp doorgestoken. Buitenom naar de Sint Nicolaaskerk in het oude gedeelte van Wesepe. Daar rechtsaf en met wat zigzagbewegingen uiteindelijk op een kilometerslang beton/asfalt stuk langs de Weseperweg, het minste stuk op deze etappe.


Bij het Overijssels Kanaal weer linksaf voor de laatste drie kwartier naar Raalte terug. Met enige regelmaat andere wandelaars en fietsers, maar relatief erg rustig.

Na 6u en 50 minuten zit het er weer op.