Weekend Berlijn met z’n tweeën en 198 andere Capgemini collega’s

Het afgelopen weekend organiseerde Capgemini’s personeelsvereniging Escape als jaarlijkse buitenlandse trip een verblijf in de Duitse hoofdstad Berlijn. Als hotel was het Arcotel John F. aan de Werderscher Markt, midden in het centrum geboekt. In december 2008 waren we als gezin 5 dagen in Berlijn, en tijdens de zomervakantie van 2010 hebben we na twee weken in het Tsjechische Reuzengebergte nog 2 dagen in Potsdam paleizen bekeken. Nieuw was de stad en omgeving dus niet, maar net als bij Parijs, kun je bij een volgend bezoek gemakkelijk nieuwe plekken bekijken. De ervaring leert, dat je van de 200 meegekomen Capgemini collega’s alleen tijdens het ontbijt in het hotel wat ziet en tijdens de gezamenlijke activiteit op zaterdagmiddag.

Vrijdag

Het werd een weekend van bijstellen van verwachtingen. Op de heenweg 2u meer reistijd dan gepland vanwege files bij het einde van de A30 en passage van Bad Oeyenhausen en verderop op de A2 richting Hannover en de A115 bij Potsdam bij de gemeentegrens van Berlijn, waar een eerste beer, mascotte van de Duitse hoofdstad, ons verwelkomt. Snel kunnen inchecken en auto in nabijgelegen Q-Park Operncarrée parkeergarage (let op: €20 per 24u) in de Französischer Strasse. Ons voor eind van de middag en begin van de avond geplande bezoek aan het Joods Museum moeten we verzetten. Met metro vanaf Hausvogteiplatz naar Prenzlauer Berg voor wandeling 4 uit boekje ANWB Extra Berlijn. Het regent fors. In plaats van de route te kunnen genieten duiken we tot cultuurcentrum vernieuwde brouwerijcomplex Kulturbrauerei in. Over de Danziger Strasse en de zijstraten door naar de Wasserturm. Even verderop strijken we bij Vietnamees restaurant An Nam neer, waar we lekker eten. Met de metro naar Alexanderplatz, daar toeristenshops bij langs en fotograferend terug naar hotel. Onderweg de informatie over Berlijn 775 jaar, de Berliner Dom en natuurlijk de Fernsehturm in het donker.

Zaterdag

Zaterdagmorgen door de wekker gewekt om 8.30u. Het ontbijtbuffet in het hotel is uitgebreid en lekker. We kunnen er weer uren op teren. Vanaf Französischer Strasse met metro naar Kreuzberg, halte Hallesches Tor. Vlak voor de officiële openingstijd (10u) staan de deuren van het Jüdisches Museum al open. Het uit het lood geslagen gebouw van architect Daniel Liebeskind imponeert en de tentoonstellingen nog meer. Meest indrukwekkend een vitrine met een kandelaar die door een christelijk gezin na vele jaren vlak voor men zelf zou overlijden als genoegdoening retourneerde aan de Joodse familie die rechtmatig eigenaar was. Ook de foto van Duitsers die door geallieerde soldaten werden rondgeleid door een concentratiekamp, met letterlijk aan hun voeten lijken van slachtoffers trof me.

In de Friedrichstrasse eten en drinken  we in een lunchroom. Te voet gebruiken we de tijd om richting Anhalter Bahnhof, Mendelssohn-Bartholdy Park en Potsdamer Strasse te lopen. Via het cultuurkwartier tussen Potsdamer Strasse en Tiergarten gaan we naar het Sony Center. Dan naar de Niederkircherstrasse, over de mauerlinie via Topografie des Terrors naar Ballongarten bij Checkpoint Charlie voor de Trabi-safari.

Ik mag als eerste rijden in een groene Trabant. Het regen aanvankelijk fors, later is het droger. De route leidt via Potsdamer Platz, Unter den Linden, Tiergarten, Zoologischer Garten en de Strasse des 17. Juni. Daar neemt collega het stuur van me over. Verder gaat het langs de Spree, Reichstag, Friedrichstrasse, Oranienburgstrasse, Hackescher Markt, Alexanderplatz, Gendarmenmarkt, Spittelmarkt, Checkpoint Charlie, langs het Jüdisches Museum en het Anhalter Bahnhof terug naar Ballongarten. De gidsen doen het leuk, uitleg via speaker systeem, grappen over Trabi’s, maar vooral goed oplettem dat het kwartet Trabi’s achter de gids-auto bij elkaar blijft. Leuk zijn de diverse momenten dat we als toeristen in een minstens 23 jaar oude Trabant op de foto worden gezet door andere toeristen op straat. Een Trabi rijbewijs krijgen we mee als aandenken.

We zijn als eersten weg en snel met de metro bij Alexanderplatz. Een half uur lang geen collega te bekennen bij de Fernsehturm. Zou de borrel wel zijn doorgegaan? Om 18.15u gaan we weg, kopen nog wat souvenirs en gaan te voet langs Unter den Linden naar Brandenburger Tor en Reichstag, onderweg alles fotograferend en genietend van het droge weer. Het in de agenda van vrijdag naar zaterdag omgezette eten bij Cum Laude in de Universitätstrasse gaat niet door. Het restaurant in de voormalige mensa van de Humboldt universiteit zit dicht. Bij de Brandenburger Tor nodigt de zonsonderegang uit tot foto’s. Aan de westzijde is een concert op het feest rond de Tag der Deutschen Einheit aan de gang. Kiss’ I was made for lovin’ You gaat er hand in hand met Brooke Fraser’s Something in the Water.

Terug naar de Gendarmenmarkt, waar we neerstrijken bij steak house Maredo. Daarna is het weer mooi geweest. De chocoladebeer die we met de Berlin metrokaart en champagne van Capgemini kregen, gaat eraan.

Zondag

Zondagmorgen een laatste ontbijtbuffet in hotelrestaurant Foreign Affairs. We checken uit en gaan met de auto over de B1 naar Steglitz, waar we de Botanischer Garten bezoeken. Een gids leidt de weg door de hoogtepunten in het park met een speciale herfstwandeling. Indian summer in Berlijn. Ook de kassen van de orangerie zijn mooi. Met een Pott Kaffee en Kuchen in de bistro ter plekke besluiten we het weekend Berlijn, waarna we de Autobahn weer op kunnen. Ook terug, ondanks de zondagmiddag en het goede weer oponthoud en omleidingen om files bij Hannover te vermijden. Uiteindelijk zijn we na 6u rijden weer in Balkbrug. En voor het Pergamon Museum geldt ook: Google is your friend. Het museum is namelijk via het Google Art Project ook online te bewonderen.