Mensenkinderen – Kleurplaat

Een half jaar na Het land dat ooit vol eerbied zong bracht Bas van Nienes alias Mensenkinderen 17 september 2012 een heus remix album uit: Kleurplaat. In het CD doosjes een echt kleurpotlood, de mijne groen, een uitdaging om een meegeleverde kleurplaat zo origineel mogelijk in te kleuren en zo een huiskamerconcert van Bas en zijn bandmaatjes te winnen. En op de CD een beloofde set opnieuw ingekleurde liedjes langs het hele muzikale spectrum. De oudste en bekendste in dat rijtje is de Jesus & The Christians (het alter ego van Eins, Zwei Orchestra lid Pim van de Werken) versie van Plastic Bijbel. Een alternatieve versie van het Duitse Love Technique & Jorge Constanza klinkt minimal electronica, beeps & blips dus.

Het album opent met frisse dansbare versies van Kinderen, We Drinken Op Het Vaderland (The Bells) en Is Er Nog Iemand? (Findel alias Bart van Dalen). Kinderen, We drinken… hoor je ook in een versie met samples en scratches van Dufvan, de band van de Zweed Jonas Lyckander. David Douglas verbouwde Een Blauwe Maandag tot dansvloer-waardig. De track werd ook onderhanden genomen door Cloudhopper Giz (noisy electronica met rustpunten) en direct erna door Machinefabriek (de artiestennaam van Rutger Zuydervelt), dat je helemaal tot rust brengt. Ambient is de interpretatie van Het Zwarte Water door Kettel. Met Eljakim Natham gitarist van Mensenkinderen, stap je tussen de joodse gebeden door het Hemels Huis in, een doos met electronica is mee. DJ Timo Rozendal gooit het tempo omhoog in Stort De Hemel, ook een zeer goed te pruimen mix. Neapolitan Sounds, de band van de Zweed Markus Göranson) interpreteerde met een folkpop arrangement Dwaalsterren. Een “Extra nummer” van ruim een minuut samples uit het gebed in Dwaalsterren sluit de set. Een must-have voor Mensenkinderen-fans. Voor de nog-niet-fans: ga lekker luisteren!