Kate Havnevik – You

      2 Comments on Kate Havnevik – You

De Noorse zangeres Kate Havnevik had ik via de Atemlos albums van Schiller ontdekt. Electronica, triphop en ambient en wat eigen albums: Melankton (2006), Me (EP) (2009) en in 2012 You. In de herfst van 2012 moet nog &I als een deel 2 uitgebracht worden. Alles in eigen beheer, dus ook eigen tempo.

Opener Krakowska is instrumentaal gezien behoorlijk minimalistische electronica. “You want it so bad, you feel like you’re going blind” Dromerige zang die zo op dezelfde toonhoogte doorgaat in Mouth 2 Mouth. In Halo klinkt Kate als Enya. De strijkers vullen het instrumentarium aan. De downtempo liedjes stellen verwachtingen over catchy pop songs of een instant entry in de main hitlijsten teleur. Er is m.i. nog voldoende ruimte voor een eigen geluid, dat niet per se direct dansbaar of meezingbaar hoeft te zijn. In MYMM en Disobey is Imogen Heap de beste referentie. De percussie en het blaaswerk in de laatstgenoemde onderscheiden het liedje.

Het orchestrale begin van Castaway zakt qua zeggingskracht verderop in het liedje behoorlijk in. De gitaarballad Think Again is aardig. Meefluiten kan op het relaxte Show Me Love (Guy Sigsworth album version). De blazerssectie trekt dit liedje ver boven het maaiveld uit. Het had van mij album single mogen worden. In mei werd via Kate’s Continentica Records juist Think Again als single uitgebracht.

Happy Sad brengt de synthpop terug, ook één van de betere songs op You. Het rustige Soon en luchtige Tears in Rain sluiten af. Muziek die je zonder moeite nog een keer beluistert.

Van Disobey is een remix compilatie uitgebracht. In de 4 versies vind je onder meer een oude versie die Kate en producer Guy Sigsworth (Imogen Heap, Frou Frou, Madonna, Alison Moyet, Vanessa Williams, Alanis Morissette, Sugababes) ooit samen deden. Naast de Album Version zijn de de danceable Siggi Remix en de nog vettere Sultan @ Ned Mix meegenomen.

Op basis van You is een Remixes EP uitgebracht op iTunes met bewerkingen van Disobey (de hiervoor al genoemde Sultan + Ned Shepard remix, Show Me Love (Siggi remix) en Mouth 2 Mouth (Milosh remix). Verder mixen van MYYM, Soon, Halo en Happy Sad. Voor elk wat wils: ingetogen ballads of juist de beats voor de dansvloer.

  • KATE HAVNEVIK ‘Disobey’