8e Kleurentocht rond IJhorst

Vandaag organiseerde de SWOS voor de 8e maal de Kleurentocht. Wandelend genieten van herfstkleuren in het Reestdal in het noorden van Overijssel en het zuidelijkste stukje Drenthe. Start en finish waren bij camping De Vossenburcht in IJhorst. Vorige maand had Johan er een jeugdweekend, dus de route naar de Bezoensweg was geen probleem om te vinden in het donker.

Na de start leidde de route door het bos de camping af, vervolgens langs de weilanden naar de Reest. De zonsopgang was prachtig. Veel wandelpaden in de omgeving heb ik al (diverse) keren gezien, maar deze tochten zijn wel weer zo uitgekiend, dat je telkens wat nieuws ziet, een weg net de andere kant op loopt of, zoals nu, vooral op het landschap kunt letten. De herfsttinten en de overvloed aan paddenstoelen in allerlei soorten, maten en groepen verdienden aandacht.

Bij De Lokkerij, een ooievaarsbuitenstation in Lankhorst een stempelpost en toilet. Vanuit De Wijk en het landgoed Dickninge de A28 over om langs de Hoogeveense Vaart een stuk mee te pakken en voor de Lankhorst linksaf de snelweg weer over, Overijssel in.

Het buitengebied van Staphorst  had met de Reeststouwe, een heuse rivierdijk, voor mij nog onbekend terrein. Pas daarna de eerste rust bij eetcafé Het Vergulde Ros in Halfweg. Waar de kortere routes nog langs het voormalig werkkamp Beugelen kwamen, zag op onze extra lus de gelijknamige hoeve.

Na de rust over de Schotsweg naar de boswachterij Staphorst, ofwel de Zwarte Dennen. Ook hier mooie bospaden in de hersftkleuren. Slingerend langs de vennen, munitieopslag en een rustpost bij de recreatievijver.

Vervolgens door het bos en langs de vennen terug naar het Carstenbos. Onderweg veel hardlopers, in de Zwarte Dennen werd vandaag ook weer de Zwarte Cross (niet het festival) gehouden. Door voornamelijk in het Carstenbos te blijven ditmaal geen bebouwde kom van IJhorst of een pauze bij café Het Vosje. Achter Landal De Witte Bergen camping De Vossenburcht weer op.

Onderweg stukken alleen, maar ook veel kilometers kletsend met andere wandelaars doorgebracht. Complimenten aan de organisatie voor de route langs stukken van het Landgoederen De Wijk route, het Jacobspad, etc. Ook de afwisseling van bospaden, asfalt, ‘bewoonde wereld’ en natuur was prima.