4e Ganzetocht rond Coevorden

      1 Comment on 4e Ganzetocht rond Coevorden

Vandaag organiseerde de wandelvereniging Tuindorp uit Coevorden de 4e Ganzetocht. Twee jaar geleden liep ik deze ook, toen was de tocht zuidelijk van Coevorden, deels door Duitsland uitgestippeld, overigens op diverse punten met een teleurstellende bepijling. Donderdag stond ik nog even in dubio, dagdeelname in Raalte voor de laatste dag aan de Sallandse Wandelvierdaagse was ook mogelijk.

En dus ondanks de veel lagere temperaturen dan vorige week op de 8e Kleurentocht in IJhorst op naar het Teuthuus aan de Pampert in Coevorden. Zonsopgang langs het Picardikanaal en de mist boven de Klinkenvlierse Plas zijn fotogeniek. De 20 en 30km routes maakten een lus via Weijerswold, Vlieghuis met rustplaats bij minicamping en theehuis De Vlinder.

Het opduiken van ja-knikkers in het landschap brachten herinneringen terug aan de 55e Boortorenwandeltocht rond Schoonebeek augustus 2011. Het accent lag vandaag meer op de geasfalteerde wegen richting Schoonebeek om kilometers te maken.

Onderweg wel mooi waren de saksische boerderijen in het buurtschap Westerse Bos en de opvallende verschillen tussen de ouderwetse ja-knikkers aan de Duitse zijde van de Schoonebekerdiep en de moderne in beton gegoten en met groene pijpleidingen voor stoom en (nat) aardgas en -olie verbonden pompinstallaties aan de Nederlandse zijde. En dan kun je aan de Padhuizerscheidingsweg weer mijmeren over de betekenis van een Raagstation.

Vanaf De Vlinder (18,4km gelopen) eindelijk de natuur in op De Katshaarschans, zigzaggend over zand- en schouwpaden, maar ook weer veel asfalt via Weijerswold terug naar Pikveld en het Teuthuus. Op 25,8km nog een rust bij Klinkenvlier Manege. Aan de rand van de nieuwbouwwijk Ossehaar liep de route nog over de heuvel met het kunstwerk Pallisade van Paul de Kort heen, een zonnewijzer en houten pallisade, het woodhenge van Coevorden. Opnieuw fotogeniek op zo’n frisse zonovergoten zaterdag, vlak voordat morgenvroeg de klok naar wintertijd verzet mag worden.


Troost voor de Raaltenaren