Wandelen langs het Hanzestedenpad van Dieren naar Zutphen en De Hoofdige Boer

Vandaag stond het traject van het Hanzestedenpad tussen Dieren en Zutphen, plus de dagwandeling De Hoofdige Boer vanuit Zutphen op het programma. Vanochtend vroeg eerst met de auto via Apeldoorn langs het Apeldoorns Kanaal naar de P+R bij station Dieren. Het is om 7.30u bij vertrek nog rustig. De villa’s aan de Noorderstraat maken plaats voor een monument bij de sluizen van het Apeldoorns Kanaal richting IJssel, waar in 1945 de Canadezen voor de bevrijding van het dorpje Spankeren zorgden.

De wandeling voert verder langs diverse landgoederen en havezaten, zoals De Bockhorst, Denk en Werk, De Kievit en De Wildbaan richting Brummen. Ten westen van Brummen ligt Kasteel Engelenburg.

Het Hanzestedenpad loopt hier een stuk gelijk met het LAW2 Trekvogelpad. Volgend landgoed op de route is Leusveld. Via de Slangenwal (gelukkig geen echte adders gezien) naar (voormalig)Ā Rustpunt Bakkershoeve en langs de Oekensche Beek naar Huis Voorstonden met bijbehorend Natuurmonumenten landgoed. De stad Zutphen komt in zicht bij Landhuis Het Hoberink, waarna de afslag bij De Krune uitzicht op ‘t Huis Empe biedt.

Langs de akkers en wilgen kruist de route de spoorlijn, om via de wijk De Hoven over de IJsselbrug naar het Stationsplein van Zutphen te gaan.

Iets voorbij het station staat de imposante Kruittoren. Langs de gracht en Berkel loop ik Zutphen uit. Er zijn intussen flink wat kilometers afgelegd en mijn voeten moeten nog steeds vrienden worden met de in Tsjechiƫ gekochte nieuwe wandelschoenen. De route van De Hoofdige Boer stelt voor Huis De Voorst alleen vanuit de verte te laten bekijken, maar daarvoor is het kasteel in de stijl van Het Loo in Apeldoorn toch echt te mooi.

Zelf zoek ik de weg met de kaart naar Huize ‘t Velde, wat zuidelijker, aan de overzijde van de Berkel. Hier is nu een deel van de Politieacademie gevestigd en het ruikt buiten naar vers gebakken pannenkoeken.

Langs de Berkel over het schouwpad kom ik bij De Pas aan de Spoordijk, waar ik de officiƫle route inkort door links van het Afleidingskanaal van de Berkel het schouwpad te nemen en een kilometer verder weer linksaf naar Landgoed De Voorst te gaan. De tocht gaat dan verder langs Huis Den Dam om via de oostelijke wijken van Zutphen weer naar het station te voeren.