Wandelen in het Vechtdal tussen Lutten en Collendoorn

Het was weer lekker zonnig, ideaal voor een wandeling vanmiddag door het Overijsselse Vechtdal. Ditmaal vier uur lang gewandeld vanuit Lutten, net ten zuiden van Attractiepark Slagharen. Een optocht van koetsen trok door het door dorp rond lunchtijd. Waren het niet meer de bezoekers van het attractiepark op de Zwartedijk, dan ditmaal de paarden en wagens die om geduld vroegen. Vanaf de Goudenregenstraat langs de begraafplaats en de Kiezelweg naar Oud-Lutten. De streek waar m’n opa’s familie vandaan komt. Eigenlijk nooit beseft dat tussen de N377 vanaf Slagharen naar De Krim en Oud-Lutten een glooiend akkerlandschap genaamd Lutterhaar lag. Het oogt direct interessanter dan het platteland dichterbij Balkbrug.

Vanaf de Jolandahoeve weer rechtsom, letterlijk het Vechtdal in door de Korte Slagen naar de Dedemsvaartseweg. Aan de overzijde verder via de Keizersteeg. De diverse in het wandelnetwerk Vechtdal opgenomen graspaden langs sloten en akkers waren een tijd lang niet gemaaid en stonden vol brandnetels. Met een korte broek aan geen aanrader. Ik ben dus maar een paar keer omgelopen. In het Engelandsche Bosch een eerste rust.

Zowel het Vechtdalpad als het Pieterpad komen door dit kleine bos ten noorden van Hardenberg. Mijn wandeling gaat verder door de Collendoorner esch en hooilanden, de Havermars en doet even de nieuwbouwwijk Marslanden aan, waar het groen uitgeslagen De Matrix schoolgebouw m’n aandacht trekt. Via de Collendoornerdijk en de Allemansweg kom ik bij een markering richting het voormalig kamp Molengoot, zonder dat ik het bijbehorende monument kan vinden.


Langs Ponyparkcity, een bungalowpark, waar je zowel een houten huisje als een pony tot je beschikking hebt, het Collendoorner bos in. Een verrassend stuk natuur.

Aan de noordzijde via de Slagenweg en langs mais en grasland door het Collendoornerveen terug naar Lutten.