Paper Route – The Peace Of Wild Things

Paper Route heb ik in 2011 live leren waarderen op Xnoizz Flevo Festival en vervolgens Absence (2009) grijs gedraaid. De EP Additions (2010), de single Better Life (2011) gingen erin als koek. Eerste single You & I die dit voorjaar werd uitgebracht via Noisetrade in een pakketje met Absence, het solo album Memory van voorman JT Daly: het smaakte naar meer. Op 11 september zag de opvolger van al dit fraais, The Peace of Wild Things (online, iTunes, Amazon) het licht. De pre-release review copy kon gelukkig al 5 weken ervoor mee in de auto op vakantie en naar het werk. Van  Love Letters tot en met Calm My Soul spreken de emotionele zang van Daly en de intense pop/ wave rock, waarin electronica een behoorlijke rol heeft boekdelen. De band wil eerlijke liedjes met diepgang, poëtische trekken verwerken in catchy melodieën. Thematiek is dan wel tragedie, teleurstelling en verlies geworden. Het leven in al z’n rauwheid. Tijdens de opnamen werd de directe familie van Daly’s bandmaat Chad Howat getroffen door kanker. En Daly schuwt niet z’n huwelijksproblemen te bezingen. Opener Love Letters, Two Hearts en daarna Better Life, sprekend van een beter leven dat wacht nu het verleden achtergelaten moet worden. “And what is done is done. Piece together what’s been broken. Can you ever give up someone. A better life, a better life is waiting.” Melancholiek, zoals de oudere jongeren die kennen van 80’s new wave bands a-ha en Tears for Fears, eveneens voorbeelden voor Paper Route.

Cool en vol ironie zijn ook Glass Heart Hymn (met intrigerende loops en een overtuigde serie “Hallelujah, let it rain”‘s halverwege) en het mid-tempo Letting You Let Go. In Sugar hoor je wat strijkarrangementen die Daly’s arrangementen voor Sarah MacIntosh‘s Current verraden. Ach, en teksten als: “If there’s a sonnet that makes you feel wanted then sugar I’m on it Sugar I’m on it. A world in a world, a shell to a pearl is how I’ll protect you. I’ll always protect you.” zijn toch heerlijk om je man/vrouw mee te bezingen? Het slechts 2:18 tellende Tamed brengt rust, met Now, Now zangeres Cacie Dalager in duet met Daly. De synths en samplers gaan met strijkers en percussie nog één keer los in Rabbit Holes. Zoals op meer albums vol verdriet is er op het eind toch hoop, ook op Peace of Wild Things: Calm My Soul. Inspiratie voor de albumtitel vonden de mannen bij schrijvers Wendell Berry en Douglas Coupland. Intrigerende, tijdloze muziek!