Op bezoek in Kerncentrale Temelín, Zuid-Bohemen

Ik kan me niets heugen van een bezoekerscentrum in Dodewaard of Borssele. Vanaf de A15 was Dodewaard in mijn tienerjaren niet meer dan een herkenningsteken van koepel en schoorsteen, van of naar een braderie in of rond Rotterdam. Bij de kerncentrale van Temelín, enkele kilometers ten zuiden van Týn nad Vltavou op totaal nog geen 15km afstand van ons vakantiehuis in Tsjechië, wordt sinds 2003 een aantal oude kolengestookte centrales overbodig gemaakt en kun je als bezoeker in het informatiecentrum meer te weten komen over het proces van energieopwekking.

De Tsjechische energieleverancier CEZ Group doet duidelijk z’n best natuur, veiligheid en welvaart met elkaar in balans te brengen. En dus is een oude burcht herbouwd tot dagelijks geopend informatiecentrum rond de Temelín kerncentrale, benadrukken foto’s, folders en ansichtkaarten de plaats in de nabijgelegen natuur en informatie, zoals een 1:1 model uranium pellet de winst ten opzichte van het genereren van energie uit hout, olie of kolen.

Het in de vakantie gelezen The Blueprint van Daniel Rirdan laat ook expliciet ruimte voor kernenergie om in de 24/7 vraag te kunnen voldoen, waar je met zonne- of windenergie alleen dat niet voor elkaar krijgt en juist van de CO2 uitstoot met kolen- of gasgestookte centrales af wilt. Het complex is van 1986-2003 gebouwd, aanvankelijk geprognotiseerd op 4 reactoren, waarvan er nu 2 gebouwd zijn en 9 jaar in bedrijf. We kregen een brochure mee die de plannen uitlegt om op het terrein nog 2 reactoren te bouwen, goed voor 500 arbeidsplaatsen en de nodige MW’s extra.

In het bezoekerscentrum konden we het grootste deel van de uitleg over kernfusie, straling, energiebronnen en deeltjes waaruit ons heelal is opgebouwd ook in het Engels en Duits volgen. Wel opmerkelijk was een klikbare kaart met alle kerncentrales ter wereld. Het al jaren stilgelegde Dodewaard werd nog steeds getoond. Borssele ligt volgens de Tsjechen op Maasvlakte 1. Een 3D film neemt je mee door de centrale en knipoogt naar massa en deeltjes. In een stoomkamer wordt de achtergrondstraling in de lucht zichtbaar gemaakt, op ons verzoek versterkt met wat radon.

Mocht je eens in de buurt zijn, rijd dan even langs het informatiecentrum. Ons drietal (13, 11, 9 jaar) vond het leuk en interessant en dat is tegenwoordig een groot compliment voor een museum of informatiecentrum.