In Memoriam Xnoizz Flevo Festival

Dat was even schrikken zaterdagmorgen onder het wandelen in Rouveen/Staphorst.

Na 35 jaar blijkt afgelopen auguatus de laatste maal het Xnoizz Flevo Festival gehouden te zijn. Het stichtingsbestuur van het Xnoizz Flevo Festival heeft besloten te stoppen met de organisatie van het festival. Dit is gebeurd na overleg met de drie partners: Youth for Christ, JOP en de EO. “Dalende bezoekersaantallen maken dit besluit noodzakelijk, zo stelt het bestuur. Deze daling past in een trend die bij meer jongerenfestivals te zien is. Na overleg met de drie partners bleek er geen mogelijkheid om binnen de kaders van de huidige samenwerking in 2013 een financieel gezond festival te organiseren.”

Flevo, zoals het festival kortweg, vele jaren na het vertrek van het evenemententerrein naast de Flevohof (nu Walibi Flevo en het terrein, waar bijvoorbeeld dde Pinksterconferentie Opwekking en Lowlands gehouden worden) en diverse naamwisselingen nog altijd liefkozend werd afgekort door oudere jongeren, heeft “ontzettend veel betekend in de levens van jongeren, zijn we dankbaar dat er een initiatief is voor een vernieuwd festival,” aldus Edward de Kam, voorzitter van het festivalbestuur en directeur van Youth for Christ.

Publiek Xnoizz Flevo Festival 2011 090

Publiek Xnoizz Flevo Festival 2011

Vanaf het einde van de jaren ’80 was ik een decennium trouw bezoeker en medewerker in allerlei rollen. Van afrastering plaatsen in de polderklei, verkopen van CD’s in de GMI muziektent tot het schrijven van artikelen en afnemen van interviews voor de Flevokrant. Alleen, met vrienden, de jeugdgroep. Maar vooral genieten van de tientallen bands en artiesten die langskwamen. Als tiener, twintiger en de laatste twee jaar samen met mijn vrouw. Toen de kinderen klein waren, was het een aantal jaren niet mogelijk om te gaan. Vanaf 2008 was ik weer van de partij, in een luxe-variant. De verhuizing naar Bussloo maakte het wel heel aantrekkelijk bij m’n moeder in Deventer te overnachten en slechts gewapend met fotocamera en consumptiemunten en regenjas het festival af te struinen. 1090 foto’s op Flickr zijn de getuigen van de vele (muzikale) ontdekkingen van de laatste jaren.

Alleen de 2012 (naar wat nu de laatste keer blijkt) editie miste ik vanwege de gezinsvakantie naar Tsjechië die vanwege de late zomervakantie in Noord-Nederland kostentechnisch 2e helft augustus erg goed uitkwam. En inderdaad de kinderen nu zo groot, dat ze zelf in de doelgroep passen. Voor hen en jou nog eenmaal de aftermovie van 2012.