Concertverslag I’ll Pick You Up, Valerius & Only Seven Left in Burgerweeshuis Deventer

Na de release van Anywhere From Here dit voorjaar startte Only Seven Left vrijdagavond 14 september hun najaarstour met de Amsterdamse funk band Valerius in het Burgerweeshuis in Deventer. Ik zag Only Seven Left in 2010 voor het eerst live op het Xnoizz Flevo Festival in Bussloo en in februari 2011 in poppodium Hedon in Zwolle. Als tweede support act was  I’ll Pick You Up meegekomen. 3 bands voor €11, daar wordt niemand rijk van, maar leuk was het wel in Deventer.

I’ll Pick You Up

Deze Utrechtse 5-mansformatie maakt pittige poprock. De band bestaat sinds 2009, in de nieuwe samenstelling vanaf september 2010 met Jasper (zang, gitaar), Rami (bas), Cas (gitaar), Thijmen (gitaar) en Sjoerd (drums). Invloeden zijn Yellowcard, You Me At Six en Boys Like Girls. Jong en enthousiast, drums wat ruw en helaas bij het spelen nog een jong publiek, dat nog niet echt meedeed. De mobieltjes met Facebook trokken nog meer. Wil je het nog eens naluisteren, check dan de self-titled EP.

Valerius

Voor mij was de funk van Valerius uit Amsterdam de verrassing van de avond. Jesse Nambiar (zang, gitaar, toetsen), Kay Nambiar (gitaar, zang), Jelte Tuinstra (zang, toetsen), Xander Vrienten (bas) en Klaas van Donkersgoed (drums) deden de tijden van Philip Bailey, Simply Red en Prince herleven. Voeten gingen van de vloer bij de strakke samenzang, prima riffs en vooral het strakke toetsenspel van Jelte. Het plezier in het musiceren straalde van de mannen af.

Twee jaar geleden scoorden ze een hit met She Doesn’t Know van de Valerius CD. Vervolgens werden de singles Show Is Done en Green Light uitgebracht. You’ve Got It is de nieuwe 2012 single.
<set_id=”72157631540860790″>

Only Seven Left

De band lijkt met de nieuwe zanger Bjørgen van Essen aan de vooravond van een definitieve doorbraak te staan. Hij belandde bij de band dankzij de online wedstrijd Zanger Gezocht. Higher is de nieuwe single van de band.
Roderick Knijnenburg (piano, zang), Jochem Winterwerp (gitaar, zang), Hinne Winterwerp (bas, zang) en
Bram de Wijs (drums) had van het nieuwe Anywhere From Here en “gouwe ouwe” van hun 2010 album It Was All A Dream genoeg ingestudeerd om een volledige set te kunnen geven, inclusief covers, akoestische set, een medley en toegift.

Bjørgen zocht nadrukkelijk het publiek op, stapte aan het eind van het concert letterlijk van het podium af. Van Run Away, Turn Your Head Around en Safe To Say, via Love Will Lighten The Dark (helaas was het enthousiaste publiek, dat meezingt hier op de clicktrack meegenomen) en Anywhere From Here naar de akoestische intermezzo’s. Daarna Is It Me en October Tune, One Step Closer en Stay With Me. Higher en Against The Wall waren voor het laatst bewaard. Het publiek wilde en kreeg meer muziek, alsof er nog niet genoeg moois voorbij was gekomen. Zo tegen 22.45u kwam er dan toch een eind aan de eerste gig van de tour. Ben je in de buurt van één van de komende shows: kom gewoon.