2e Olde Baank tocht rond Rouveen

      4 Comments on 2e Olde Baank tocht rond Rouveen

De route van de 1e Olde Baanktocht in 2011 ging richting Zwartewaterland. Het slagenlandschap had als nadeel, dat er veel rechte stukken inzaten. De Staphorster Wandelorganisatie heeft het commentaar ter harte genomen en het verzoek ingewilligd eens Staphorst zelf in de route op te nemen.

Start en finish van de 2e route, de Olde Skoele Tocht, vandaag was bij D’Olde Skoele in Rouveen. Op het eerste deel van de tocht langs de melkfabriek CZ Rouveen, voorheen De Kleine Winst. Verderop aan de Conradsweg links het monument van Kamp Conrad (het monument heb ik dit voorjaar op m’n gemak bekeken op mijn variant van het Westerborkpad tussen De Lichtmis en Meppel). Juist volgende week, woensdag 3 oktober, presenteert de Genemuidenaar Gert-Jan Westhoff zijn nieuwe boek Dwangarbeid in Staphorst, Joodse werkkampen in Staphorst en Rouveen. En over het Westerborkpad gesproken. Diverse stukken van de etappe 23  tussen De Lichtmis en het marktplein in Staphorst zaten vandaag op de route.

Afwisselend asfalt, klinkers, gras- en zandpaden door de dag heen. En voor de liefhebbers heuse keten, de Las Vegas Bar aan het Dekkersland, Deideugte bij d’Olde Dijk en Bulties Pub aan de Gemeenteweg. Aan de Oude Rijksweg en Gemeenteweg zijn de boerderijen soms twee of drie achter elkaar als een lint gegroepeerd. Houtzagerij De Witte had het terrein opengesteld om ten noordwesten van Staphorst nog wat lanen en stukjes bos, zoals het Notarisbosje mee te kunnen nemen, En de A28 hebben we aan weerszijden kunnen zien en het verkeer horen. Urenlang samen opgelopen met een militair en later een weg- en waterbouwkundige. Veel verhalen, grappen en waardering voor de wandeling.

In de wijk bij kinderboerderij Samenzó en later bij de Industrieweg miste regelmatig een pijltje. Met de andere wandelaars en de routebeschrijving kwamen we er wel uit. De beloofde verrassing was een glaasje witte of rode wijn in wijngaard Ulleveld.


Na zigzaggend en vervolgens kaarsrecht naar het centrum van Staphorst gelopen te zijn, langs hotel Waanders, langs de snelweg en door een tunnel naar de overzijde (was toch veiliger). Zigzaggend terug naar Rouveen, waar op 23km een rust bij D’Olde Skoele was. Hier regende het voor het eerst en laatst vandaag. Voor de rest prima weer om te wandelen.


De laatste 16km leidden via wat ommetjes naar hotel/restaurant/golfterrein De Koperen Hoogte in De Lichtmis, de Bisschopsschans weer terug naar Rouveen. Terwijl de voeten in de relatief nieuwe schoenen zich al kilometers doen voelen en dus wat spieren op stram staan word ik verwelkomd met “Kijk, typisch een 40km loper die nog lang niet moe is!” Hoe verhullend kan kleding en schoeisel zijn 😉

Volgens de fietsteller was het 39,12km, volgens de digitale wandelkaart Onroute kwam de organisatie op 39,5km.  Mijn IgotU logger pakte pas voorbij de Conradsweg signaal. Na 880m wandelen heb ik even Endomondo op de BlackBerry aangezet. Die heeft 1,77km gemeten, waarna de GPS met IGotU verder kon en 36,72km geteld zijn, samen 39,37km. Hiernaast alleen de 36,72km via Sportypal zichtbaar gemaakte route.