Wandelen langs het Hanzestedenpad van Deventer via Twello naar Zutphen

Vandaag stonden weer nieuwe etappes van het Hanzestedenpad op het programma. Waar andere landgenoten zich in 700km file in Frankrijk (Zwarte zaterdag) of homosexualiteit vereerden in Amsterdam (Gay Pride) of hun wandeling juist annuleerden vanwege de regen (Zuid-Holland), had ik een zonovergoten warme zaterdag in de Stedendriehoek tussen Deventer, Apeldoorn en Zutphen.


‘s Ochtends de auto geparkeerd achter het station in Deventer, op één van de plekken waar dat wel gratis kan en mag. Vervolgens via de Enkstraat, door het het Rijstenborgherpark naar de Boxbergerweg en de spoorbrug over de IJssel. Onder de brug bij de Singel aan het eind van het park viel me nu pas de bok op. En dat na 19 jaar in Deventer opgegroeid te zijn en talloze malen daarna teruggeweest in de Koekstad. Henk J. van Baalen heeft er in Deventer vertellingen ongetwijfeld over geschreven.


Het eerste deel van de wandeling is de NS dagwandeling Twellose landgoederen (apart routeboekje). Die heb ik ook merendeels vandaag voor het eerst gezien: Het Runderen, Cruysvoorde, De Parckelaer, Bruggenbosch, ‘t Wezeveld, Hartelaar, Hackfort Veenhuis, Het Zand en Het Schol. Heb je er geen genoeg van, kun je ten zuiden van Twello in Wilp je eigen landgoed, De Fliert, laten ontwikkelen. Wel geld meenemen, graag.


Het zicht op de IJssel en Deventer vanaf de Gelderse kant blijft mooi, in welk seizoen je maar komt. In m’n jeugd heb ik vaak over de dijk gefietst, ditmaal lopend naar Zutphen.


De routemakers van het Hanzestedenpad hebben op dit traject zoveel mogelijk asfalt gemeden. Veel grasdijk, graspaden, voetpaden, langs weilanden, door landgoederen. Opvallend veel wandelaars en fietsers ook vandaag. De fietsers doen vooral een rondje en steken via de Dommerholtsveer bij de Ravensweerd de IJssel over, doen een bakkie bij musemcafé De Kribbe, bekijken de ruïne van Slot Nijenbeek en gaan terug. Veel wandelaars doen of het Hanzestedenpad, een deel ervan in noordelijke of zuidelijke richting. Vriendelijkheid alom vandaag. Bij Slot Nijenbeek help ik met m’n routeboekje een ouder echtpaar die informatie over het voormalige kasteel miste.

Vanaf het gemaal v/d Feltz aan de Voorster Beek is het over een geasfalteerde dijk de weg volgen naar Zutphen. De brug over en het station ligt aan je voeten.


De trein terug naar Deventer als toetje van bijna 36km wandelen langs een mooi traject van dit lange afstand wandelpad.