Ultravox – Brilliant

      1 Comment on Ultravox – Brilliant

De legendarische band Ultravox ging in 1986 uit elkaar, maar herenigde zich in 2008 en besloot een nieuw album te gaan maken. 28 jaar na Ingenuity (1994) is er dan zowaar een nieuw synthpop album, Brilliant. Natuurlijk is dat een gevaarlijke titel voor recensenten. Midge Ure (zang, gitaar), Billy Currie, (synths), Chris Cross (bas) en Warren Cann (drums) openen Live met solide rock. Ure galmt niet meer zo voluit als vroeger, maar dit naar Dancing With Tears in my Eyes klinkende liedje gaat erin als koek. De elektronische baslijn bij de introductie van Flow laat duidelijk horen, dat de band niet in de jaren ’80 is blijven hangen. Hier en ook in de daarop volgende titeltrack is de pop/rock overtuigend en hitgevoelig plakkend onder je schedeldak.

Met Change en Rise duikt de band terug in de mid-tempo synthpop, zoals Depeche Mode en Kraftwerk die tot handelsmerk hebben verheven, dromerig en zonder nadruk op analoge synths. Strijkwerk ondersteunt de ballad / storytelling song Remembering. Met Hello denk je een vette Pet Shop Boys binnen te hebben. Na de gevoelige ballad One klinkt Fall breekbaar, hoewel de eigentijdse vettige synth sounds doordacht zijn. Met Lie is de 80’s rock nog één keer terug. Een mix met a-ha‘s Hunting High & Low zou een leuke zijn. De tekst is serieuzer: “Conscience clear and sanctified; you wash your sins away; in God’s name you start your holy war; who’s it for? couldn’t you let it lie?” Het einde met Midge’s gitaarspel en Currie’s toetsen is wel wat onbenullig.

Currie’s vioolspel krijgt een kans op de afsluitende liedjes Satellite, een vlotte rocker met zang ‘op de rem’ en Contact, een ballad voor bij het haardvuur.

Op vrijdag 12 oktober 2012 treedt Ultravox op in 013 Poppodium in Tilburg, als enige concert in Nederland tijdens hun Brilliant tour. Check ook de making of Brilliant part 1 en part 2 op Youtube. En Brilliant vraagt natuurlijk om een vervolg. Hopelijk hebben de mannen nog wat creatieve krachten over de komende jaren.