Owl City – The Midsummer Station

      1 Comment on Owl City – The Midsummer Station

Waar All Things Bright & Beautiful (2011) al behoorlijk afstand nam van de simpele synthpop deuntjes die de hit Fireflies in 2009 en ook de daarvóór uitgebrachte albums vergezelden, heeft Owl City z’n muzikale oren nog meer te luister gelegd bij de pop songs die nu in de hitlijsten staan en de trance DJ’s die hij bewondert. Ik noem Armin van Buuren, Paul van Dyk, Tiësto en Chicane. Adam getuigt ook bij herhaling van zijn geloof. “After four years of writing music, making records, meeting new people and performing live around the world, my relationship with God is still what gets me out of bed in the morning. God has called me to do what I do and create the music I create so that I may shed a bit of light into the world and perhaps paint a picture of His unfailing love. It’s been a roller coaster of a ride, but after every unexpected twist or turn, I am only made stronger because of the grip I have on the hand of my Creator.”

Op 15 mei werd de Shooting Star EP al uitgebracht als voorproefje van het nieuwe album. Take It All Away is een mid-tempo (zwaai je armen maar heen en weer) liefdeslied in boy-band format. Het met Relient K voorman en vriend Matt Thiessen geschreven Shooting Star begint met een pianoloopje die nog uit het creatieve proces voor het 2009 met platina bekroonde album Ocean Eyes stamt. Het liedje is verder uitgebouwd naar een radiovriendelijke vette dance track met een aanstekelijke melodie (zo merk ik aan het geneurie van m’n dochters bij het typen bij de 2e luisterbeurt). Laat ik zeggen Katy Perry’s Fireworks met Owl City saus. “Brighter than a shooting star, so shine no matter where you are!” Gold is mainstream pop, zoals Ke$ha en Katy Perry die maken.

Op Dementia, een rocksong met onderliggend wervelend pianospel is Mark Hoppus van Blink-182 naar de studio gelokt. De eerste top-40 single van het album, Good Time schreef en produceerde Young samen met Matthew Thiessen en Brian Lee en is een duet met de Canadese singer/songwriter Carly Rae Jepsen (bekend van haar single Call Me Maybe). Wat blijft na de previews en playlist tijdens het recente live concert in Tivoli Utrecht, over?

Opener Dreams and Disasters, I’m Coming After You en Speed of Love (dance). Heerlijke tracks om op de snelweg vaart te maken en mee te zingen. De straight rocksong Embers wordt gevolgd door de mierzoete pianoballad Silhouette en het opnieuw zeer dansbare Metropolis. De dance tracks zijn kandidaten voor remixes. Afsluiter Bombshell Blonde sluit in een vocal trance arrangement af. Productie was in handen van het Noorse duo Stargate (Alexis Jordan, Beyoncé, Katy Perry, Rita Ora, Rihanna, Wiz Khalifa), Josh Crosby &  Nate Campany (Britt Nicole, Miss Montreal) en de van Dr. Luke bekende Emily Wright. Internationale hitmakers die The Midsummer Station een behoorlijk eind verder brachten dan All Things Bright & Beautiful, laat staan de oudere albums.