Only Seven Left – Anywhere From Here

In 2011 besloot Only Seven Left zanger Bart van Dalen, dat doorgaan met de band hem teveel energie kostte. Hij stortte zich weer op zijn electropop solocarrière Findel en een tweede project Postcards from Mars. De Nederlandse pop/rockband zette het auditie format ZangerGezocht.nl in om een opvolger te vinden. Zanger/gitarist Bjørgen van Essen werd het. De zoektocht leverde zelfs een Interactive Award op bij het recente Eurosonic Noorderslag! van Dalen was ook de belangrijkste liedjesschrijver van de band. Voor het achtergebleven kwartet Bram de Wijs (drums), Roderick Knijnenburg (piano), Jochem Winterwerp (gitaar) en Hinne Winterwerp (bas) en Van Essen dus een uitdaging. Anderhalf jaar na het debuutalbum It Was All A Dream ligt nu het door Arno Krabman geproduceerde Anywhere From Here in de schappen. Met opener Higher klinkt de band nog als vanouds.

Love Will Lighten The Dark is de eerste single van het album. Net als in Safe To Say komt Van Essens heldere stem goed uit. Zijn Engels is op niveau. Mid-tempo lukt het ook, zoals in Stay With Me. In het rocky Run Away nodigt mee te zingen. Prima track om live met publiek in te zetten. Turn Your Head Around is een opener rocknummer, zoals ook Amerikaanse genregenoten die geschikt maken voor de radio. Synths domineren de opening van One Step Closer, ook zo’n festival rocker. Pianorock klinkt overtuigend in Is It Me. (“In all these days things aren’t getting any better. Will it end like this? You call it faith but I call it an ending story. We’re running out of time. I must admit that we’re not here to be together. Just wanna tell you the truth. We had our time, it passed me by in all its glory.”)

Kampvuur folk/rock in Against The Wall en de tot het eind bewaarde met electronica doorspekte pop/rock titeltrack maken het tiental liedjes over liefde, verlating en verlangen compleet.