Bezoek aan fotogeniek Madurodam

Zaterdagmorgen waren we weer als vanouds vroeg uit de veren, zelf ditmaal geen wandeling, maar samen als gezin naar Den Haag voor een bezoek aan Madurodam en het Noordzeestrand bij Scheveningen. Het beloofde mooi zonnig weer te worden, hoewel het wolkendek hardnekkig bleef over de Veluwe en ‘s middags op het strand. In Den Haag tijdens het bekijken van Madurodam vooral zonneschijn.

Om te parkeren tip ik als eerste het P+R terrein Hoornwijck, direct aan afslag 7 van de A4 bij Rijswijk. Voor 4 personen een ov-dagkaart voor Den Haag en je auto geparkeerd voor slechts €2 (op zaterdag en zondag; door de week is het €5). Met tram 15 (binnenstadexpress) rij je in een kwartier naar Den Haag Centraal Station. Van daar kun je met tram 9 naar Madurodam en Scheveningen. Trams rijden tot middernacht, dus ook voor een avond uit (Circustheater, Anton Philipszaal, etc.) is dit een prima oplossing.

Madurodam is onlangs uitgebreid met meer doe-onderdelen voor de kinderen. Kijken en niet aankomen heeft zo z’n beperkingen. Dus mag je zelf een vliegtuig besturen, je vinger in de dijk steken, treinmachinist spelen, meedoen met een bloemenveiling en water schutten. Natuurlijk is er ook een ouderwets grote speeltuin en panoramacafé.

Zelf was ik na ruim 30 jaar voor het eerst weer terug in Madurodam. En wat is er veel bijgekomen en vernieuwd. Van Prinsjesdag op het Binnenhof en de Dam in Amsterdam tot de Kaasmarkt in Alkmaar, de Delftse Poort in Rotterdam, de Kop van Zuid en Friese stolpboerderijen. Maar ook het Amsterdamse Scheepvaartmuseum en Rijksmuseum (inclusief inkijk bij de zaal van de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn), een trouwstoet onder de Dom in Utrecht en het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Een live optreden van de Golden Earring, televisiestudio’s en een brand op een olietanker.

Het was dus vooral fotograferen, de een wat fanatieker dan de ander. Met ruim 150 kiekjes, veel in close-up van de vele vermakelijke scenes, schaam ik me niet. Ook Henriëtte en Marianne hebben hun camera’s beoefend. Johan deed het wat rustiger aan, Klazien met 16 ook heel bescheiden.

Na enkele uren hadden we ook alles wel gezien. De aan het begin door Fotoservice gemaakte gezinsfoto was zo goed gelukt, dat we een zwart-wit exemplaar gekocht hebben en gaan inlijsten. Er waren gisteren zo’n 3.000 mensen binnen, we vonden het zelf gezellig druk zonder hinderlijk te worden. Eergisteren waren er 8.000 mensen geweest, een andere orde, ook voor het personeel, zo vertelde men ons.

Ach, het strand blijft trekken. En het frisse Noordzeewater went op den duur wel 😉