Bert Hedeman en Ron Seegers – PRINCE2 Editie 2009 Pocket Guide

Bert Hedeman (Insights) en Ron Seegers (Projectmeester) schreven de PRINCE2 Editie 2009 Pocket Guide met vier doelstellingen in gedachten:

  • een samenvatting van de projectmanagement best practices methode PRINCE2;
  • een toegankelijke introductie in de concepten en theoretische basis waar PRINCE2 op is gebaseerd;
  • een goed gestructureerd overzicht van de thema’s, processen, technieken en managementproducten bij PRINCE2 en de toepassing ervan;
  • een handig referentiewerk voor iedereen die PRINCE2 toepast in een project.

Die opzet is goed geslaagd, zo merk ik in de praktijk. In plaats van regelmatig het honderden pagina’s tellende officiële manual op A4 formaat mee naar de projecten te nemen, werkt zo’n pocket prima. En het biedt heel veel meer dan de online wiki’s en inleidende websites. De hoofdlijnen van productbeschrijvingen van managementproducten, rollen en verantwoordelijkheden en een verklarende woordenlijst zijn in bijlagen ondergebracht. Het hoofdwerk bevat korte, goed leesbare hoofdstukken die wel degelijk hout snijden en de kern van PRINCE2 overbrengen. Geen cherry picking dus, maar een integrale behandeling van de diverse aspecten die bij de methode horen.

Ook wordt goed aandacht gegeven aan de samenhang met andere OGC leidraden als P3M3, P3O, Gateway, M_O_R, ITIL, PfM, MSP en P2MM , de verschillen tussen de PRINCE2 editie 2009 en editie 2005 en het op maat snijden van de methode voor een specifiek project.