Assemblage 23 – Bruise

      No Comments on Assemblage 23 – Bruise

Synthpop band Assemblage 23, het alter ego van Tom Shear (1971) heeft 2 jaar na Compass een nieuw album, zelfs een 2CD in de limited editie, Bruise, uitgebracht. Met de opener Crosstalk ben je direct weer in de up-tempo mood. Toegankelijk, dansbaar en indringende male vocals, in het spectrum van synthpop/EBM tussen Syrian en VNV Nation in. The Last Mistakes (“If I can’t have you then nobody can”) verhaalt over de overtrokken emotionele (re)acties als woede en boosheid in plaats van evenwichtig ermee omgaan. Over & Out met verschillende lagen en The Noise Inside My Head zitten ook in het dansbare timbre. Laatstgenoemd blijmakend nummer klinkt nog het meest als Depeche Mode’s Sounds of the Universe (2009).

Melancholischer mid-tempo is Outsider. “I could tear them down, but I’m afraid of what is on the other side” Darkflow is donkerder, fraai opgebouwd. Zoeken naar het daglicht. Na het up-tempo Automation heeft The Other Side of the Wall in mid-tempo alles in zich om als single te dienen. Helaas is er van het album nog geen single of muziekvideo gemaakt. Voor VNV Nation fans is Talk Me Down ook een mooie. Het reguliere album sluit af met het magistrale mid-tempo Otherness over menselijkheid en emoties.

De 2e CD in de limited editie heeft 3 bonus tracks: het trage Rain Falls Down, het met kerkzang startende, maar vervolgens swingende God is a Strangely Absent Father en het lekkere Reckless. Verder vind je er remixes van The Last Mistake (Cesium 137 en Geoff Pinckney van het Britse Tenek), The Noise Inside My Head (Grendel, Sonik Foundry en Alter der Ruine) en Rain Falls Down (van de Duitse collega Daniel Myer en IVardensphere). Van begin tot eind sterk materiaal! Overtuig jezelf hieronder.