Zou Microsoft met So.cl slagen waar Google met Google+ het ook niet lukt om Facebook te overmeesteren?

In de schaduw van de beursgang van Facebook op 18 mei 2012 lanceerde Microsoft So.cl. Vorig jaar had Microsoft (per ongeluk?) al iets laten vallen: het was bezig met een eigen sociaal netwerk. Na de komst van Google+ leek de rol van Microsoft op het vlak van sociale netwerken volledig uitgespeeld. Google+ kampt nog altijd met een imagoprobleem. Als sociaal netwerk is het totaal geflopt. Bezoekers spenderen er zo’n 3 minuten per maand, terwijl Facebook bezoekers gemiddeld 405 minuten doorbrengen bij Zuckerberg‘s goudmijn, aldus recente cijfers.

Het Frankwatching artikel met de cijfers voert nog een pleidooi voor Google+. Waar Facebook een eigen ecosysteem van applicaties, foto’s, berichten en aanbevelingen vormt, is Google+ een uitgangbord van wat Google van je weet. Datzelfde kun je ook van Facebook zeggen, dus de redenatie is zwak.

Tijdverdrijf

Tja, en waarom zou de plotselinge introductie van So.cl opeens wel je tijd en aandacht krijgen, zeker als een reclamecampagne of andere prikkels om er überhaupt een kijkje te nemen uitblijven? So.cl is een combinatie van  search en social, in woorden van Microsoft:

“So.cl (pronounced “social”) is an experimental research project, developed by Microsoft’s FUSE Labs, focused on exploring the possibilities of social search for the purpose of learning.”

Dan toch eens kijken

Voor de echte zelfstarters. Inloggen kan met Facebook of Microsoft Live credentials. Toen ik inlogde was de statistiek van de bijbehorende Facebook app: Totaal 8 vrienden en totaal 216.777 personen gebruiken deze applicatie. Je moet maar liefst 18+ zijn om So.cl te mogen gebruiken. Automatische posts op So.cl naar je Facebook zullen alleen op eigen verzoek plaatsvinden. En, het is een experiment in open search. Je zoekacties zullen zichtbaar zijn voor andere So.cl gebruikers en beschikbaar gesteld worden aan derden.

Als je niet Show more klikt, worden in het Explore vervolgscherm veel onderwerpen en personen voor je aangevinkt en getoond. Zelf filteren dus. Je wordt uitgedaagd iets op te zoeken, visueel of met woorden. Bing is de achterliggende zoekmachine. Rechtsonder kun je aangeven of je zoekopdracht public is of dat je deze privé wilt houden. Standaard zijn al je zoekopdrachten openbaar. Er lijkt standaard een adult content filter van toepassing, hoewel niet helemaal afdoende.

Zoekresultaten kun je snel en eenvoudig in een bericht plaatsen. Aardig is de mogelijkheid diverse links te combineren. Je kunt commentaar geven, tags plaatsen, een zoekresultaat of conversatie, laat ik het een object noemen, invoegen op een website, zoals hieronder.


Vanuit een afgesloten omgeving, je was immers ingelogd, zijn de resultaten dan ‘opeens’ wel openbaar.

Je kunt ook kwijt dat je iets ongepast vindt. Eigen berichten kun je aanpassen en verwijderen. Je kunt video parties, vergelijkbaar met de Google Hangouts houden, maar de zin ontgaat me op beide platforms. Daar heb ik Microsoft Live Meeting of Skype voor.
Account verwijderen of je zoekhistorie wissen gaat wel supergemakkelijk bij Instellingen.

Ambities?

De ambities van Microsoft zijn niet echt hoogdravend.

So.cl is not meant to replace existing full-featured search and social networking tools. It is an experimental research project using a minimal set of features which help combine search with the social network for the purpose of expressing and sharing ideas with rich visual collages, organized by interests.

Ik weet niet of zelf (regelmatig) terugkeer naar So.cl. Voordeel is dat je met Live/Facebook vrijblijvend kunt inloggen, geen software hoeft te downloaden, niet meteen aan mobiele apps hoeft te denken (die zijn er (nog) niet). Het is een experiment. Wat denk jij van So.cl?