Wandelen langs het Hanzestedenpad van Kampen via Hasselt naar Zwolle

Om zaterdag, enkele dagen vóór de Apeldoornse Vierdaagse nog een volledige 40km tocht te lopen, leek me te link. Aan de andere kant gaan de 40km tochten met steeds meer plezier. In plaats van de 40e bostocht rond Dwingeloo, andere georganiseerde wandeltochten zijn er zo vlak voor de Nijmeegse Vierdaagse en de zomervakantie niet meer in de noordelijke helft van het land, heb ik uit het voor m’n verjaardag gekregen routeboek van het Hanzestedenpad de combinatie Kampen-Hasselt-Zwolle, 2 van de driedaagse wandeling IJsseldelta die blijkbaar nieuw is in de 2008 versie van de gids.

Startpunt was de carpool parkeerplaats Zwolle-Zuid, op zaterdagmorgen een oase van rust. Niet volgens de route, maar op eigen kennis van Zwolle een proloog van 2,2km naar het station gelopen om vervolgens met het Kamperlijntje naar Kampen te rijden voor het echte werk.

Door het oude gedeelte van IJsselmuiden, langs de Joodse en algemene begraafplaats over de Branderdijk naar Grafhorst. Dan langs de Kamperzeedijk naar de twee buurtschappen Kamperzeedijk-West en -Oost.

2,5km de polder Mastenbroek in om het gelijknamige buurtschap te bereiken. Het nationaal landschap IJsseldelta is iets om zuinig op te zijn. Het is één van de oudste polders van Nederland. In 1364 werd de polder in opdracht van de Utrechtse bisschop Jan van Arkel drooggelegd. Gemeente Zwolle wilde er jaren geleden de N331 wel doorheen hebben. Niet doen. Hier kun je bijvoorbeeld kanovaren in de weteringen vanaf Polderzicht Mastenbroek. Ten opzichte van Giethoorn wel zo rustig 🙂 De Nederlands Hervormde Kerk in het centrum van de polder is in de 14e eeuw gesticht en is verreweg het oudste gebouw in de polder.

Het vrijwel geheel geasfalteerde traject door de recht afgekavelde polders leidt vervolgens naar Hasselt. De binnenstad heb ik september 2011 tijdens de 1e Olde Baanktocht uitgebreid verkend. Zaterdag bleef ik aan de westoever van het Zwarte Water.

Een behulpzame en intuïtief goed reagerende chauffeur wees me de juiste weg naar de grasdijk. Dat stuk gras was om te koesteren. De Zwolsedijk langs het Zwarte Water was opnieuw geasfalteerd. Wel regelmatig fietsers en hardlopers, de kunst om anderen te groeten kon weer geoefend worden. De monding van de Vecht in het Zwarte Water, het uitzicht op de Noorderkolk richting Aa-landen, de Theetuin Stadsland en de van 1900-1910 langs de dijk gebouwde huizen zorgden voor kijkplezier. Rechts het Stadsbroekpad in op weg naar Stadshagen, waar – zoals een Vinex-wijk betaamt – zowel stedebouwkundige hits als misses zijn te zien. Van de blokkendozen aan de Milligerplas tot de lelijke open plekken rond het winkelcentrum, niet afgemaakte stoepen en straten, fraai geïntegreerde terpwoningen langs de weteringen, maar ook eenheidsworst aan rijtjeshuizen.

Onder het spoor door naar Westenholte, waar nieuw- en oudbouw elkaar hebben gevonden. Hier een verrassend stuk natuur in de Polder Benoorden de Willemsvaart tussen Westenholte en de IJssel in. Het Zwolle-IJsselkanaal scheidt je dan nog van het laatste stuk in Spoolde naar de carpoolplaats. Samen 35,5km wandelplezier.