Wandelen langs beide oevers van de IJssel op het Hanzestedenpad tussen Zwolle en Kampen

Vandaag opnieuw de wandelschoenen aan, wijselijk wel eerst het buienfront laten passeren door ‘s ochtends om 6u eerst Weeronline.nl te checken en vervolgens nog een uurtje het bed weer in te duiken. Vertrek opnieuw in Zwolle, om via de oude IJsselbrug over te steken naar Hattem. Niet langs de officiële route door Hattem heen. Deze hanzestad, hoe mooi ook, heb ik op diverse wandelingen nu wel gezien. Langs de Zuiderzeestraatweg door, bij de afslag naar ‘t Zand rechtsaf en door de polders naar Zalk.

‘s Ochtends met Klazien hardop afgevraagd of er in dit plaatsje nog iets over kruidenvrouw Klazien uut Zalk terug te vinden is, maar blijkbaar is de in 1825 laatste gevangen bever meer een standbeeld waard. Zalk heeft wel een fraai kerkplein, een St. Nicolaaskerk, sinds de Reformatie Nederlands-Hervormd en een Nederlands-Gereformeerde Kerk en voor de wandelaars een mooie omgang door het Zalkerbosch. De route voert verder langs de ijsbaan over de Zalkerdijk, een heel stuk over de grasdijk zelf gelukkig, met afwisselend de IJssel, de N50 en de Hanzelijn in zicht. De oude kolken, De Welle en De Hank zijn mooier. Bij De Zande hebben zich vooral recreatievaartuigen en woonboten verzameld.

Over de grote weg staat een fraaie woonboerderij aan de Venedijk-Zuid 16 op een terp te koop. Onwillekeurig dagdroom ik dan wat over reisafstanden naar school, werk en winkels, al wandelend langs opnieuw 3 kolken. Op het fietspad opeens veel tegenliggers. Ze gaan keurig aan de kant. Het Onderdijks, een Vinex-locatie die aan deze kant van de wijk duidelijk last heeft van de crisis, kortom nog veel braakliggende grond, duikt op.

Via molen D’Olde Zwarver, de Leeuwarder IJs en Melk Producten Fabriek (LYEMPF BV) via De Graafschap de binnenstad van Kampen in. Deze hanzestad heeft mooie kerken, een gezellige winkelstraat, oude stadspoorten en de gewoonte om als start van de Kamper ui(t)dagen een koe in de Nieuwe Toren te hangen. Het beroemde symbool van de stad kon een jaar of vier niet worden gehesen, omdat de toren was aangetast door de bonte knaagkever en door de grote renovatie die daar op volgde. Deze week wel weer en dat haalde (hier) de krant 🙂
De routebeschrijving voor het traject terug naar Zwolle is eigenlijk eenvoudig. Steek vanuit de Kamper binnenstad bij de Vispoort de Stadsbrug over, sla rechtsaf en blijf de IJsseldijk volgen. Daar zitten boeiende stukken bij, zoals de Scherenwelle en Koppelerwaard, het uitzicht op Wilsum en Zalk, maar ook saaie stukken dijk die voor wandelaars en fietsers met betonplaten zijn bestraat. Bij het Zalkerveer is een theehuis, en op dit traject prompt ook andere wandelaars, een aantal met het Hanzestedenpad boekje in de hand.

Via de Vreugderijkerwaard kom je vervolgens bij het Zwolle-IJsselkanaal. Het Hanzestedenpad gaat hier rechtsaf via Spoolde naar Katerveer, ik terug naar de auto. Hieronder het complete traject van vandaag.