Vierdaagse Apeldoorn 2012 – 40km wandelen dag 1

Dit jaar doe ik mee aan de 59e editie van Vierdaagse Apeldoorn. Groener en een factor 12 rustiger dan die in Nijmegen, overigens tot ongenoegen van de organisatoren die blij zijn met de groei in het aantal vierdaagsen in Nederland, maar minder met de afnemende belangstelling voor die in Apeldoorn. De kwalificatie “grootste onzichtbare sportmanifestatie van het land.” intrigeert. Start en finish waren in het Orderbos plaats. Vandaag startten er op de 20 km 1829 mensen, de 30 km trok 893, de 40 km 276en de 50 km 82 wandelaars. Totaal 3080,  deelnemers, ten opzichte van de inschrijvingen 335 no-shows. Viermaal 40km is mijn aandeel, en ik was er gewoon. De auto moest wel op een kilometer afstand op Sportpark Orderbos geparkeerd worden. Goed om de spieren alvast op te warmen en na afloop niet te snel af te laten koelen 😉

Vandaag voerde de route vanaf het terrein van VV Victoria Boys in Apeldoorn naar Lieren, Loenen en Beekbergen. De eerste verzorgingswagen aan de Zr. Meijboomlaan in Apeldoorn, iets ten noorden van de A1 op 6,4km boeide me nog niet. Het om me heen kijken naar de verschillende deelnemers en hun uitrustingen wel. Van een alsmaar zingende man met oranje hamer tot een wandelaar op klompen, studenten die zich laten sponsoren door 40km te lopen, buurtkinderen die limonade aan de deelnemers verkopen en pro deo blokken kaas, bekertjes water en plakken komkommer onderweg.

Een volgende rustmogelijkheid was bij Pluim’s Pannenkoekenhuis, Lage Bergweg 27a, Beekbergen, maar ik ging wat verderop bij het oorlogsmonument in het park rusten. Door de maisvelden over het parcours van zowel het Marskramerpad als het Maarten van Rossumpad richting de watervallen bij Loenen.

Een volgende verzorgingspost was in Ternat, Loenermark. Het parcours van de vierdaagse was vandaag in lussen verdeeld, zodat op de heenweg het steeds rustiger werd en op de terugweg er wandelaars van de 30 en 20 kilometer bij kwamen. We kwamen via het Loenerveld vlak langs, maar niet over het Ereveld Loenen. De wandeling ging verder via de Hoeve Delle en de Reeënberg. Rond 12u was ik bij vakantiepark De Hertenhorst in Beekbergen. Overvol terras, maar ook best een muur vrij om een krentenbol te nuttigen.

Terug bij Verzorgingswagen Zr. Meijboomlaan was het gezellig druk. Je merkt, dat met name de deelnemers aan de kortere afstanden vaker en langer rusten. Qua weer kon het nog prima. 20 graden en droog. Spetteren ging het pas na het Orderbos op de laatste kilometer richting de finish bij Victoria Boys.

De GPS logger had ‘s morgens de eerste kilometers geen fix met de satelliet kunnen maken. Dat is de keerzijde van een bosrijke omgeving 😉 Bij de auto was ik ‘m vergeten uit te zetten, dus stond ook een stuk op de ringweg van Apeldoorn met 50km/u op de log. Hieronder uit het programmaboekje het complete traject voor de beeldvorming.

http://vimeo.com/45529072